Miért nem szabad hagyni, hogy a kutyád rászokjon a kunyerálásra? (x)

Miért nem szabad hagyni, hogy a kutyád rászokjon a kunyerálásra? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az étel kunyerálása talán a kutyák egyik legbosszantóbb szokása, melynek kialakulásáért általában a gazdi okolható. Érdemes elébe menni a problémának, ha pedig már késő, akkor helyes neveléssel mielőbb leszoktatni az ebet erről a viselkedésről. A kunyerálás ugyanis sem a kutyának, sem a gazdinak nem érdeke, több okból sem.

1. A kutya olyasmiket fog enni, amit nem lenne szabad

A felelős kutyatartás egyik legfontosabb alapelve, hogy nem adunk az állatnak házi kosztot. Az emberi fogyasztásra szánt étel ugyanis több kárt okoz neki, mint hasznot. Ezért az étrend ideális esetben teljes értékű eledelből, például a Petguru kínálatában található Panzi tápok valamelyikéből áll. Ha pedig az állat eleve nem kap mást, csak kutyaeledelt, azzal máris kivédheted a kunyerálás problémáját.

Amennyiben viszont mindig pottyan le neki “véletlenül” egy-két falat az ebédből vagy a vacsorából, akkor csak mindenfélét összeeszik. Bár kedvenced egész biztosan nem utasít el egy falatka rántott húst, némi levesben főtt husikát, egy szelet felvágottat, esetleg pár falat süteményt, viszont egyáltalán nem előnyös számára, ha ilyesmiket eszik.

A zsíros, fűszeres ételek ugyanis megterhelik a gyomrát, egyes élelmiszerek (pl. csokoládé, xilit) pedig mérgezőek is lehetnek számára!

2. A véletlenül leejtett vagy ott felejtett élelmiszert is megeheti

Amelyik családban kisgyermekek vannak, ott óhatatlanul is előfordul, hogy az étel egy része a padlón végzi, de még felnőttekkel is megesik, hogy véletlenül leejtenek egy-két falatot. A kutya viszont ezt azonnal észreveszi, és mire feleszmélsz, már lehet, hogy be is habzsolta a “potya nasit”.

Ezzel pedig ismét az a gond, hogy így olyasmiket is megehet, ami kifejezetten ártalmas számára, és egyébként eszedbe sem jutott volna adni neki belőle, viszont az állat úgy értelmezi, hogy minden földre pottyanó finomság az övé.

Nem beszélve arról, ha felügyelet nélkül hagysz ételt az asztalon vagy a konyhapulton, és a kutya valahogy hozzáfér, azt is zokszó nélkül megeszi. Ezért is érdemes arra nevelni, hogy csak abból lakmározhat, ami a táljába kerül.

3. Nem hagy majd békén evés közben

Az ételt kunyeráló kutya elsőre aranyos, másodjára már kissé idegesítő, harmadjára pedig kifejezetten bosszantó. Hisz nem tudsz egy falatot sem lenyelni anélkül, hogy ne bökdösné a lábadat, próbálna felugorni a székre, ha pedig mellette még türelmetlenül vakkant vagy nyüszög is, az már csak a hab a tortán.

Elég csak néhány alkalommal engedni a könyörgő “mindjárt éhen halok” tekintetnek, és ez a viselkedés máris úgy berögzül a kutyába, hogy többé egy nyugodt pillanatod sem lesz tőle az asztalnál. Amint meghallja a hűtőszekrény ajtajának nyitódását máris ott terem, és türelmetlenül várja, hogy mikor kap végre pár falatot.

Némelyik négylábú ráadásul odáig is elmerészkedhet, hogy egy óvatlan pillanatban kikapja a kezedből az ételt. Ezt a viselkedést semmiképp sem szabad annyiban hagyni, de előre figyelmeztetünk, hogy nem lesz egyszerű leszoktatni az állatot az állandó kunyerálásról.