Minőségi makettek 1:144 méretaránnyal (x)

Minőségi makettek 1:144 méretaránnyal (x)

Mit jelent az pontosan, hogy egy makett 1:144 méretaránnyal rendelkezik? Mire utal egyáltalán ez a mértékegység, illetve számszerű adat? Melyik típusú makettek esetében jellemző alapvetően ez az érték?

Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk majd kiemelten is a bejegyzés keretei között. Mindenképp a makettezés, no és persze a repülőgép, illetve a katonai repülőgépmodellek iránt érdeklődők számára lehet izgalmas olvasmány a cikk, elvégre nekik érdekes leginkább ezeknek a maketteknek az összeállítása.

Vegyük át gyorsan, hogy a makettezés kapcsán mit is jelent a méretarány

Annyi bizonyára sejthető a kérdéskör kapcsán, hogy a méretarány egy makett esetében a kicsinyítés mértékére utal. Vagyis annak lehet a praktikus és szemléletes mértékegysége, hogy az összeállítani kívánt jármű vagy bármi más mennyivel kisebb az eredeti változathoz képest.

Kicsit így érdemes tekinteni a méretarány szemléltetésére. Bal oldalon ugyebár az egyes érték szerepel, ami az eredeti változatra utal. Jobb oldalon pedig bizonyosan egy számszerű értéket látunk.

Utóbbi azt hivatott tükrözni, hogy a szóban forgó makett a méreteit tekintve hányad része az eredeti verziónak. Mindjárt szemléletesebbé válik a dolog, ha egy konkrét példán keresztül is megnézzük.

Mennyire számíthat kicsinek az 1:144 méretarány egy makett esetében?

Ugyebár a fenti leírásból már sejthető, hogy az 1:144 méretaránnyal bíró makett bizony 144-ed része az eredeti változatnak. Mivel maketteknél a standard opció sokszor a 40-es érték körül jellemző, így talán az 1:144-es arány kicsinek is tűnhet.

Ugyanakkor ennél árnyaltabb a kép. Különösen akkor, ha megnézzük azt, hogy a Modellfutár webshop 1:144 méretarányú makettjei alapvetően milyen járművek megfelelői. Nagyobb testű repülőkről van ugyanis szó alapvetően.

Így pedig mindjárt megváltozik ugyebár a dolog megítélése, hiszen egy repülő bizony alapból is óriási, emiatt tehát még indokoltnak is tekinthető a méretarány ily módon kivitelezett kicsinyítése.

Leginkább a következő makettek érhetők el 1:144 méretaránnyal

Leginkább azok számára lehet indokolt az 1:144 méretaránnyal rendelkező makettváltozatok beszerzésében gondolkodni, akik teljességgel odavannak a repülőgépekért, illetve a repülőgépek makettváltozataiért.

Merthogy ez a méretarány bizony pontosan ehhez a kategóriához társítható. Úgyhogy a makett összeállításába fektetett munka eredménye várhatóan az lehet, hogy egészen esztétikus és szemre is roppant tetszetős repülőgép makett díszeleghet majd valahol a polcon vagy pedig a vitrinben.

Úgyhogy tényleg csak bátorítani tudjuk a kedves olvasót arra, hogy legyen nyitott és érdeklődő az 1:144 makett változatok irányába. Az élmény ugyanis esztétikai és egyéb szempontokból is lebilincselőnek bizonyulhat.

Címkék: makett