Márki-Zay Péter a Závecznél is előzi Karácsony Gergelyt

Márki-Zay Péter a Závecznél is előzi Karácsony Gergelyt

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely Hódmezővásárhelyen egyeztettek az előválasztás második fordulójáról 2021. október 4-én (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Mediánhoz hasonlóan a ZRI Závecz Research október 4-én és 5-én végzett közvélemény-kutatásából is az derült ki, hogy Márki-Zay Péternek több esélye van Dobrev Klárával szemben. A Závecz – a Mindenki Magyarországa Mozgalom megbízásából készített, szerdán a szerkesztőségünkhöz eljutott – mérése jelentős részben azokat kérdezte, akik a közös ellenzéki listára, esetleg a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra (MKKP) szavaznának.

Az eredmények: 55 százalék mondta, hogy Dobrev Klárára szavazna, közülük 37 biztosan, 18 pedig valószínűleg. Márki-Zayt a megkérdezettek 49 százaléka tartotta elképzelhetőnek: 27 biztosan, 22 pedig valószínűleg. Ezzel szemben Karácsony Gergelyt 44 százaléknyian említették, ráadásul biztosra csak 14-en, tartalékai pedig a valószínűleg rá szavazók közt vannak, harminc százaléknyian. Érdekes módon a legelutasítottabb a főpolgármester, 36 százalék biztosan nem szavazna rá, míg Dobrev esetében ez az arány 33, Márki-Zaynál pedig 32 százalékos.

Dobrevre értelemszerűen a DK-sok szavaznának leginkább, 67 százalékuk biztosan rá, a második legtöbben pedig az MSZP támogatói közül, 23 százalék említette biztosra őt. A momentumosok közül eközben összesen 16 (11+5), míg a jobbikosoknál 20 (12+8) százalék azok aránya, akik biztosan vagy valószínűleg Dobrevet választanák. Karácsony és Márki-Zay sokkal jobban állnak az egyéb pártok szavazói körében. Karácsonyra az MSZP-sek 66 (36+30), a momentumosok 80 (21+59), a jobbikosoknak pedig 45 (3+42) százaléka mondta, hogy biztosan vagy valószínűleg rá voksolna. De még a DK-sok 35 (7+28) százaléka is elképzelhetőnek tartja Karácsonyt. Márki-Zayra az MSZP-sek 44 (20+24), a momentumosok 75 (58+17), a jobbikosok 85 (76+9), illetve a DK-sok 29 (8+21) százaléka szavazna.

Arra a kérdésre, hogy a második fordulóban kire szavazna, ha Dobrev és Karácsony maradna versenyben, 53 százalék Dobrevet, 39 százalék pedig Karácsonyt mondta. Ha Dobrev és Márki-Zay marad, akkor is Dobrev áll jobban, ötven százalék őt mondta, 43 Márki-Zayt, míg hét százalék nem tudja vagy nem válaszol.

Megkérdezték azt is, már nemcsak az ellenzékieket faggatva, kire szavaznának jövőre, ha a közös lista élén Dobrev, Márki-Zay vagy Karácsony állna. Dobrev és Karácsony esetén is 47-47 százalék mondta a Fideszt, míg 39-39 az ellenzéket. Márki-Zay vezetése esetén 45 a Fideszt, 40 az ellenzéket, illetve a bizonytalanok aránya is nőtt egy százalékkal. Az előbbiek az összes megkérdezettet érintették, de a biztos szavazók körében is hasonló arányokat találunk. Dobrev és Karácsony esetén 52 százalék a Fideszre, 43 és 44 százalék az ellenzékre voksolna. Ha Márki-Zay vezetne, 51-re esne a fideszesek aránya, és 46-ra nőne az ellenzékieké.

Megnőnének a Kétfarkú esélyei is bizonyos ellenzéki listavezetők esetében. Ha Karácsony állna az élen, a momentumosok 64 százaléka szavazna az ellenzéki listára, viszont ha Dobrev vezetne, akkor csak 54 százalékuk. A jobbikosok 89 százaléka, ha Karácsony vezetne, 61 százaléka, ha Dobrev. Az MSZP-sek körében nincsenek ilyen nagy eltérések, Dobrev esetén 92, Karácsony esetén pedig 87 százalék szavazna az ellenzéki listára. Ha Márki-Zay Péter vezeti a listát, a momentumosok 72, a jobbikosok 91, a DK-sok 89 és az MSZP-sek 86 százaléka szavazna a listára. Jól látszik tehát, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester a legkevésbé elutasított a pártok szimpatizánsai körében. Ha Dobrev vagy Karácsony áll az élen, a momentumosok jelentősebb része szavazna át a Kétfarkú Kutya Pártra.

Feltették azt a kérdést is, hogy a szavazók szerint melyik polgármester vezeti jobban a városát, Karácsony Gergely Budapestet vagy Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyet? Huszonöt százalék szerint Karácsony a jobb polgármester, 35 szerint inkább Márki-Zay, míg 41 nem tudja vagy nem válaszol.