A fiataloknak joguk van az átfogó szexuális oktatáshoz

A fiataloknak joguk van az átfogó szexuális oktatáshoz

Evelyn Regner osztrák baloldali politikus, az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának elnöke (Forrás: EP/DAINA LE LARDIC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Diszkriminatív és helytelen egy embercsoport láthatatlanná tétele - mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Evelyn Regner osztrák baloldali politikus, az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának elnöke. Regnert a melegeket a pedofilokkal összemosó magyar jogszabályról kérdeztük. Az általa vezetett parlamenti szakbizottság már több alkalommal foglalkozott a magyarországi fejleményekkel és korábban állásfoglalásokban is elítélték az Orbán-kormány lépéseit.

– A magyar kormány szerint a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülők felelőssége, és ezt semmilyen intézmény nem veheti át. Egyetért ezzel? Milyen szerepet játszhatnak ebben az iskolák?
– A gyermekek és különösen a lányok szexuális nevelése nagyon fontos kérdés. Amint azt a szexuális és reproduktív egészségről szóló jelentés is említi, elengedhetetlen, hogy minden fiatal hozzáférjen az átfogó szexuális oktatáshoz. Ennek megfelelően feltétlenül szükséges, hogy az iskolák teljesítsék oktatási megbízatásukat ezen a területen. Ezért szeretném hangsúlyozni, hogy határozottan nem értek egyet a magyar kormány e kérdéssel kapcsolatos megközelítésével. A nők és lányok önálló és egészséges életet lehetővé tevő folyamatának jelentős része az átfogó szexuális nevelésben rejlik. Ezért szükséges, hogy a közszféra biztosítsa ezt az oktatást.

– Mit gondol, hogyan befolyásolhatja a gyermeket, ha riportokat és filmeket lát az LMBTQ+ közösség életéről? Van-e káros hatása?
– Az egészséges és szabad élet érdekében több mint fontos, hogy a gyerekek lássák és megtanulják, milyen különböző együttélési módok, és legfőképpen – milyen különféle szeretet létezik. Csak úgy tudjuk biztosítani, hogy a gyermekek szabadon dönthessenek arról, kik szeretnének lenni, és hogyan akarnak élni és szeretni, ha példákat mutatunk, és láthatóvá tesszük a különböző identitásokat és szexualitásokat. Ettől eltekintve diszkriminatív és helytelen egy embercsoport láthatatlanná tétele. Az LMBTQ+ emberek értékes emberek, mint mindenki más, és egyáltalán nincs joga senkinek sem kizárni őket a közéletből vagy a tévéképernyőről. Újfent hangsúlyozni szeretném, mennyire fontos az LMBTQ+ emberek láthatósága. A láthatóság fontos szerepet játszik a politikai folyamatokban és a diszkrimináció elleni küzdelemben, és szükséges az egyenlőség megteremtéséhez társadalmunkban.

– Ön szerint miben sérti ez a törvény az uniós jogot, mit kell tennie az uniós intézményeknek?
– A megkülönböztetés tilalma és az emberi jogok védelme az EU jogrendjének fontos elemei. Sok szociáldemokrata európai parlamenti képviselő, köztük én is, sürgetjük a Bizottságot és a tagállamokat, hogy álljanak ki az LMBTQ+ emberekért Európában azáltal, hogy fellépnek a támadó és visszalépést jelentő törvény ellen, amely nyilvánvalóan sérti jogaikat Magyarországon. A képviselők júliusban megszavazott állásfoglalásukban konkrét lépéseket határoztak meg a Bizottságnak és a Tanácsnak, többek között komoly előrelépést a 7. cikk szerinti eljárás keretében azáltal, hogy ajánlásokat és szankciókat kell kiadni a magyar kormánnyal szemben. Emellett elindítottuk az EU új eszközét, amely a költségvetést védi a jogállamiság sérülése esetén.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.