A kínai covid-helyzetről tárgyal az EU

A kínai covid-helyzetről tárgyal az EU

Védőmaszkot viselő utasok egy szerelvényben a pekingi Déli vasúti pályaudvaron 2022. december 31-én (Fotó: MTI/EPA/Vu Hao)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kínai koronavírus-fertőzöttek számának emelkedésére adandó válaszokról tanácskoznak szerdán az Európai Unió egészségügyi kormánytisztviselői – írja a Reuters.

December végén már volt egy hasonló, online megbeszélés az EU kormányainak, az unió egészségügyi ügynökségeinek és az Egészségügyi Világszervezet több mint 100 képviselőjének részvételével, ahol Olaszország azt sürgette, hogy teszteljék a Kínából érkező utasokat. A többi tagország azonban ennek nem látta szükségét.

Stella Kyriakides európai egészségügyi biztos szerint „nagyon ébernek” kell lenni, mert kevés a megbízható járványügyi adat Kínából.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ a múlt héten azt közölte, hogy jelenleg nem javasol intézkedéseket a Kínából érkezőkkel szemben. A tájékoztatásuk szerint ugyan a Kínában keringő változatai a vírusnak már az Európai Unióban is megjelentek, de az uniós polgárok viszonylag magas védőoltottsági szinttel rendelkeznek, így alacsony a lehetősége a megfertőződésnek.