A magyar infláció kétszerese az EU-s átlagnak

A magyar infláció kétszerese az EU-s átlagnak

Az infláció 2022 októberében az Európai Unióban. Forrás: Eurostat

Fotó: Myreille

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzétette a legfrissebb inflációs adatokat. A magyar adatok a legrosszabbak között vannak, a hazai infláció októberi mértéke 21,9 százalék, ennél csak Litvániában (22,1 százalék) és Észtországban (22,5 százalék) emelkedtek nagyobb mértékben a fogyasztói árak. Itthon egyébként az élelmiszerek inflációja is rekordmagas, az MNB számításai szerint 44,7 százalékos.

Az eurózónában az éves infláció 2022 októberében 10,6 százalék, szeptemberben ez az érték még 9,9 százalékos volt. 

A legalacsonyabb értéket, 7,1 százalékos inflációt Franciaországból jelentették, hasonlóan kedvező még a helyzet Spanyolországban (7,3 százalék) és Máltán (7,4 százalék) is. Ezekben az országokban az infláció csupán harmada a magyar értéknek.

Szeptemberhez képest az éves infláció tizenegy tagállamban csökkent, tizenháromban emelkedett, háromban pedig stabil maradt. 

Címkék: infláció, Eurostat

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.