A német parlament 7,5 milliárd euróval kevesebb uniós pénzt folyósítana Magyarországnak

A német parlament 7,5 milliárd euróval kevesebb uniós pénzt folyósítana Magyarországnak

Olaf Scholz német kancellár (b) a német hadsereg fejlesztéséről és új energiapolitikáról beszél a szövetségi parlamentben (Bundestag) Berlinben 2022. február 27-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Támogatta a német parlament a kormánypártok arra vonatkozó javaslatát, hogy az Európai Unió 7,5 milliárd euróval kevesebb uniós pénzt folyósítson Magyarországnak korrupciós és jogállamisági problémák miatt – írja a Dpa német hírügynökség, amiről a Telex számolt be. A Bundestag csütörtök éjjel fogadta el a határozatot.

A Politico még a szavazás előtt megszerezte a javaslatot, amelyben a három német kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Szabad Demokrata Párt (FDP) frakciója arra szólította fel Olaf Scholz kancellárt, hogy „alaposan vizsgálja meg”, hogy a magyarországi reformoknak „a gyakorlatban fenntartható hatása van-e”.

A Dpa beszámolója szerint a szavazás során a Bundestag támogatásáról biztosította, hogy az EU korrupciógyanú, valamint a jogállamiság megsértése miatt fagyasszon be 7,5 milliárd euró, Magyarországnak járó uniós forrást. 

A német törvényhozás egyúttal arra szólította fel a szövetségi kormányt, hogy az Európai Tanácsban szavazza meg a Magyarországnak juttatandó támogatások csökkentését abban az esetben, ha nem ítélik elégségesnek a budapesti kormány által vállalt reformokat.

Mindezek után a Telex szerint a német kormány aligha tudja majd ignorálni saját pártjainak döntését, így az Európai Tanács szavazásán a németek várhatóan a Budapestnek szánt uniós pénzek csökkentésére szavaznak majd.

Az éjszakai szavazásról egyelőre a Bundestag honlapján sem jelent meg közlemény.

A hírportál emlékeztetett: Európai Bizottság szeptemberben javasolt nagy mértékű pénzmegvonást Magyarországgal szemben, a jogállamiság elveinek megsértései miatt, de a döntést az Európai Unió Tanácsára bízták. Így az uniós szakminiszterekből álló Tanács szavazásán dőlhet el, hogy a magyar kormány hozzáférhet-e az országnak járó uniós forrásokhoz. A Bizottság javaslata szerint 3000 milliárd forintnyi összeget kellene elvonni Magyarországtól az uniós pénzek felhasználása körüli visszaélések miatt.

Október elején szavazta meg a magyar parlament azt a törvénycsomagot, amivel 17 pontban tesz eleget a kormány az Európai Bizottság kéréseinek. Ezeknek az ígéreteknek a gyakorlati megvalósítása az ára annak, hogy a 3000 milliárd forintnyi EU-s pénzt megkapja Magyarország.

Sajtóértesülések szerint november 22-én tárgyalhatnak Brüsszelben az uniós pénzekről illetve a magyar jogállamiság ügyéről.