Az EMA a Pfizer-oltás engedélyezését javasolta az 5–11 év közötti gyerekeknek

Az EMA a Pfizer-oltás engedélyezését javasolta az 5–11 év közötti gyerekeknek

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) épülete Amszterdamban 2020. december 4-én. (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) azt javasolta, hogy engedélyezzék a COVID-19 vakcina Comirnaty kiterjesztését az 5 és 11 év közötti gyermekek kezelésére. A BioNTech és a Pfizer által kifejlesztett vakcina már engedélyezett felnőttek és 12 évnél idősebb gyermekek számára.

Az 5–11 év közötti gyermekeknél a vakcina adagja alacsonyabb lesz, mint a 12 éves és idősebb embereknél alkalmazott adag (egészen pontosan a felnőtt adag harmada). Az idősebb korosztályhoz hasonlóan két injekció formájában adják be a felkar izmaiba, három hét különbséggel.

Egy 5–11 éves gyermekek körében végzett vizsgálat azt mutatta, hogy ebben a korcsoportban az alacsonyabb, harmadolt dózisban adott oltásra adott immunválasz hasonló volt a magasabb, felnőtt dózis esetében tapasztalthoz képest, a 16–25 éves korosztályban.

Az oltás hatásosságát csaknem kétezer, 5-11 éves gyermeknél számolták ki, akik korábban nem voltak fertőzöttek. Ezek a gyerekek vagy az oltást, vagy placebót (hatóanyag nélküli injekciót) kaptak. A vakcinát kapott 1305 gyermek közül háromnál fejlődött ki a Covid–19, míg a placebót kapott 663 gyermek közül 16-nál. Ez azt jelenti, hogy ebben a vizsgálatban a vakcina 90,7 százalékban hatékony volt a tünetekkel járó Covid–19 megelőzésében.

Az Európai Gyógyszerügynökség a Moderna esetében is folytatja a vizsgálatát ugyanerre a korosztályra.

Címkék: Európai Unió, Pfizer, EMA