„Boszorkányüldözés, inkvizíció” – Elkészült az EP szakbizottságának jelentése Magyarországról

„Boszorkányüldözés, inkvizíció” – Elkészült az EP szakbizottságának jelentése Magyarországról

Navracsics Tibor a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság tagjaival találkozott (Forrás: Navracsics Tibor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Politikai alapon osztott uniós pénzek, titkosszolgálati megfélemlítés – ilyen megállapítások szerepelnek az Európai Parlament (EP) Költségvetési Ellenőrző Bizottságának jelentésében Magyarországról. A testület delegációja májusban járt hazánkban, az általuk írt dokumentum pedig a Népszava birtokába került.

Azt írták, hogy a küldöttség tagjai kissé ellenséges fogadtatásban részesültek Budapesten: a látogatás kezdettől fogva a kormánypárti médiakampány középpontjában állt, egyes képviselőket szándékosan rágalmaztak, a vizit célját pedig boszorkányüldözésnek vagy inkvizíciónak nevezték. Itt tartózkodásuk alatt találkoztak – mások mellett – Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel és felvetették neki, hogy a hírek szerint az ellenzéki vezetésű önkormányzatok, például a budapesti, nehezebben jutnak uniós forrásokhoz. A cikk szerint a tárcavezető elismerte, hogy „létezhet kormányzati diszkrimináció, de az nem rendszerszintű”. Mint mondta, a magyar régiók kétharmada elmaradott, ezért a budapesti önkormányzatnak hozzá kell járulnia ezek fejlesztéséhez. Az uniós forrásokhoz való hozzáférés átpolitizálása körüli vitával kapcsolatban azzal érvelt, hogy a Fidesz által vezetett észak-magyarországi városok ezentúl kevesebb támogatást kapnának.

Az EP-képviselők a dokumentumban felróják az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ), hogy nem szolgáltatott meggyőző bizonyítékokat az uniós források elköltésének hatékony ellenőrzéséről. A jelentéstervezet szerint ugyanakkor a delegáció konkrét információkat kapott az üzleti közösség képviselőitől a kormány versenyt torzító, diszkriminatív intézkedéseiről: a törvények önkényes, egyik napról a másikra történő módosításáról, a veszélyhelyzet ürügyén hozott indokolatlan intézkedésekről, köztük a tisztességtelen különadókról és díjakról, valamint a különféle megfélemlítési taktikákról, mint például a „titkosrendőrség látogatásai a vállalatok irodáiban”.

A szakbizottság tagjai jövő hétfőn vitatják meg a dokumentumot, majd néhány héten belül véglegesítik.