Elfogadták az új uniós agrárpolitikát, de a magyar baloldalnak nem tetszik

Elfogadták az új uniós agrárpolitikát, de a magyar baloldalnak nem tetszik

Az Európai Parlament ülése (forrás: Európai Parlament)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden az Európai Parlament zöld utat adott az új uniós közösségi agrárpolitikának (KAP). A reform célja, hogy az agrárium zöldebb, méltányosabb, rugalmasabb és átláthatóbb legyen. A magyar kormánypárti politikusok támogatták a javaslatot, az ellenzékiek viszont ellene szavaztak.

Az intézményközi tárgyalások során az EP-képviselőknek sikerült elérniük, hogy a tagállamok a közvetlen kifizetések legalább tíz százalékát kötelező jelleggel a kis- és közepes méretű gazdaságok, a KAP költségvetésének legalább három százalékát pedig a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására használják fel. Azt is kiharcolták, hogy jöjjön létre egy (folyó árakon) 450 millió euró éves költségvetéssel rendelkező válságtartalék-alap, amely áringadozás esetén a gazdák rendelkezésére áll.
Mostantól fokozottabb együttműködésre lehet számítani a nemzeti munkaügyi felügyeletek és a KAP kifizető ügynökségei között. Így a mezőgazdaságban is jobban odafigyelnek majd az uniós munkaügyi szabályok betartására, a jogsértések pedig szankcionálhatók lesznek.

Egy új uniós adatbányász-eszköznek köszönhetően átláthatóbbak lesznek az uniós támogatás végső kedvezményezettjeire vonatkozó információk. A tagállamok számára is elérhető eszköz összeveti egymással a nyilvános adatbázisokban található adatokat, így segíti az esetleges csalások felderítését.

Az agrárpolitika reformját összesen három új jogszabály jelenti, mindhármat nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament.
„A KAP-reform jóváhagyásával nem csak a tagállamok, hanem mindenekelőtt az európai gazdálkodók számára megteremtettük a tervezhetőség jelentette biztonságot. Az új mezőgazdasági politika fenntarthatóbb, átláthatóbb és kiszámíthatóbb lesz. Ráadásul a gazdálkodókra nehezedő papírmunka is csökken. A mai döntéssel megmutattuk: szeretnék megvédeni és támogatni a kulturális környezetünket fenntartó és megőrző családi gazdálkodásokat” - mondta a német Peter Jahr, az egyik jelentéstevő.

A magyar EP-képviselők közül a kormánypártiak támogatták a javaslatokat, az ellenzékiek pedig vagy nemmel szavaztak, vagy tartózkodtak. Valamennyi előterjesztést elutasították a Demokratikus Koalíció képviselői, akik közleményt juttattak el ezzel kapcsolatban tudósítónknak. Ebben így fogalmaznak: „A KAP mostani formában nem alkalmas megakadályozni, hogy Magyarországon a tisztességes gazdák helyett Orbánék oligarcháinál landoljanak az uniós milliárdok.”

A DK EP-képviselői ezért a jelenlegi formában nem szavazták meg a közös agrárpolitikai megállapodást. Hozzátették: “Tudjuk, hogy az unió törvényeit a tisztességes európai polgárokra írják, csakhogy az EU legkorruptabb kormánya minden tisztességes törvényt kijátszik azért, hogy az eurómilliárdokkal Orbán Viktor családtagjait, haverjait gazdagítsa. Ezeknek a támogatásoknak a kisebb termelőnél lenne a helye és nem azoknál a nagybirtokosoknál, akiknek Orbánék adják. Mi, a DK EP-képviselői minden lehetséges eszközünkkel harcolunk azért, hogy az uniós forrásokat a tisztességes magyarok kapják és azok ne Orbánék korrupt rendszerét gazdagítsák.”

Teljesen más okokból, de a Zöldek EP-frakciója is a javaslatokkal szemben foglalt állást. Szerintük ahelyett, hogy az EU költségvetésének egyharmadát az éghajlati és környezeti vészhelyzet megoldására fordítanák, újracsomagolják a status quót, és nem teljesítik az európai zöld