Róna Péter: Elvállaltam, mert elárulva érzem a rendszerváltás ígéretét

Róna Péter: Elvállaltam, mert elárulva érzem a rendszerváltás ígéretét

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke, európai parlamenti képviselője és Róna Péter, az Oxfordi Egyetem tanára 2024. február 9-én. (Fotó: Jobbik-Konzervatívok Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Róna Péter egy szombati közleményben mondta el, miért vállalta el, hogy a Jobbik-Konzervatívok listavezetője legyen a közelgő európai parlamenti választásokon. Mint írta: „Nehéz helyzetben vállaltam el a Jobbik-Konzervatívok felkérését, de úgy gondoltam és gondolom, hogy magyarként és európaiként erre a kihívásra pozitív választ kell adnom. A Jobbik-Konzervatívok a közelmúltban megválasztott elnökük vezetésével egy olyan úton haladnak, amely a magyar konzervativizmus és polgárosodás legjobb nemzeti hagyományaira épít, és ami visszavezet a rendszerváltók által kijelölt útra, amiről letértünk.”

– Elvállaltam, mert elárulva a rendszerváltás ígéretét, hazánk most épp azon a tragikus úton jár, ami 104 évvel ezelőtt, 1920 júniusában a trianoni békeszerződéshez vezetett, és megint azon, ami 1947 februárjában a párizsi békeszerződés aláírására kényszerített. Most, mint akkor, teljesen magunkra maradtunk, barátok, szövetségesek és támogatók nélkül. Kivétel nélkül mind a 26 másik EU tagállam nemcsak nem ért egyet velünk, de nem is érti, ahogy én sem, hogy mit akarunk, miért kötjük az ebet a karóhoz oly vak gőggel, miért gondoljuk, hogy 26 állam 450 millió lakosával, hatalmas történelmével, civilizációjával és gazdagságával bukásra van ítélve, miközben a rohamosan fogyó népességgel, a rendre romló gazdasági és társadalmi mutatókkal sújtott Magyarországé a jövő – írta szombati kommunikéjében az ismert közgazdász.

Mint mondta, képviselni szeretne egy józan, felkészült, felelősségteljes magyar álláspontot, ami képes megjeleníteni a magyar érdekeket a mások sértegetése, a hőzöngés és a gyűlöletkeltés politikája helyett. „Nem azért megyek Brüsszelbe, hogy szidjam, ócsároljam, aláássam az Orbán-kormányt, de azért sem, hogy a magyar érdekeket alárendeljem az Európát fenyegető hatalmak elképzeléseinek, hanem azért, hogy visszaszerezzem azt a tiszteletet és megbecsülést, amit én és nemzedékem, az '56-os nemzedék, egy életen át élvezett a világban, amit az utánunk következők sárba tiportak Azért, hogy olyan politikára bírjam az Európai Uniót, amely hozzájárul hazánk, nemzetünk tényleges felemelkedéséhez, amely a megállíthatatlan korrupció helyett a becsületes kormányzás irányába vezeti a magyar kormányt” – közölte Róna Péter.

A ringbe szállás indokai között kiemelte a közgazdász azt is, hogy elkeserítőnek tartja, miközben az EU Brüsszelben a rendszerváltás tiszteletére Antall Józsefről nevezte el székházának egyik szép épületét, Magyarországon Antallnak és a rendszerváltás szellemiségének már nyoma sincs. „Elvállaltam azért, hogy segítsem hazánkat kitörni az elszigeteltségéből, hogy újra megtalálja helyét az európai népek családjában, ott, ahová ezeréves történelme szerint tartozik” – zárta sorait Róna Péter.