Horvátország tagja lesz a schengeni övezetnek, Románia és Bulgária csatlakozását megvétózták

Horvátország tagja lesz a schengeni övezetnek, Románia és Bulgária csatlakozását megvétózták

Strand a horvátországi Brac szigetén (Fotó: Nick Savchenko/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Tanács megszavazta, hogy Horvátország 2023 január elsejétől a Schengeni övezet tagja legyen, vagyis a jövő év elejétől nem kell majd határátkelésnél ellenőrizni senkit sem Magyarország és Horvátország között. A horvátok számára nagy nap lesz január elseje, hiszen ugyancsak ettől a naptól az euró lesz a hivatalos fizetőeszközük, egyben csatlakoznak az euróövezethez.

Románia és Bulgária csatlakozását azonban nem hagyták jóvá. Schengen bővítéséhez ugyanis minden jelenlegi tag beleegyezése szükséges, és egy tagállam, Ausztria, megvétózta a bővítést – írja az EUrológus. Sokan csalódtak emiatt, Vít Rakušan, cseh belügyminiszter is is reményét fejezte ki, hogy az unió következő, svéd soros elnökségének sikerül majd elérnie a két ország schengeni csatlakozását, hiszen „Románia és Bulgária készen állnak arra, hogy Schengen-tagok legyenek”.

Mint ismert, a schengeni övezeten belül határellenőrzés nélkül, szabadon lehet közlekedni. Schengen a világ legnagyobb szabad utazást biztosító övezete, évente 1,25 milliárd úttal és napi 3,5 millió határátlépéssel – írta a döntésről szóló Twitter-posztjában az Európai Tanács.