Véget ért a prágai EU-csúcs, két hét múlva várható döntés az uniós energiaársapkáról

Véget ért a prágai EU-csúcs, két hét múlva várható döntés az uniós energiaársapkáról

Charles Michel, az Európai Tanács és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió nem hivatalos prágai csúcstalálkozójának végén tartott sajtóértekezleten 2022. október 7-én. (MTI/EPA/Filip Singer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, egyre nagyobb az egyetértés, hogy az uniós országoknak közösen kell fellépni az energia világpiacán – derült az EU-tagállamok vezetőinek kétnapos prágai informális csúcstalálkozóján. Ugyanakkor azt is nyilvánvalóvá tették, hogy kitartanak Ukrajna támogatása és a szankciós politika mellett.

Alapvetően két fő téma mentén haladt a párbeszéd az EU-tagállamok vezetőinek kétnapos prágai informális csúcstalálkozóján, amely az előzetesen tervezettnél lényegesen hosszabb ideig tartott. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az európai államok előtt álló feladatokat a következőképpen foglalta össze: egyrészt meg kell erősíteni Ukrajna támogatását, ami magában foglalja a katonai és a pénzügyi támogatást egyaránt.

Másrészt az energiaválság megoldása érdekében három irányban kell lépéseket tenni és döntéseket hozni: ez a három terület az ellátás biztonsága, a kereslet csökkentése és az árak kezelése.

Az informális csúcstalálkozó célja az volt, hogy ezeket a területeken közelebb kerüljenek az álláspontok, amely elvezethet oda, hogy két hét múlva, a rendes EU-csúcson Brüsszelben már írásos formát is ölthet a megegyezés.

A vezetők megbízták az Európai Bizottságot, hogy a következő héten terjesszen elő egy javaslatot a gázár-mechanizmusról, amelyet az állam- és kormányfők október 21-i brüsszeli csúcstalálkozóján hagynak jóvá vagy utasítanak el.

„Közös az akarat egy közös európai megközelítésre az energia- és gázárak kezelésében” – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

A nyilatkozatokból úgy tűnik, hogy abban is egyre nagyobb az egyetértés, hogy az uniós országoknak közösen kell fellépni az energia világpiacán. Erre jövő év tavasszal kerülhet sor, amikor a télen kiürülő tartályokat ismét fel kell tölteni.

A tagállamok vezetői kinyilvánították további elkötelezettségüket Ukrajna támogatása iránt és azt is hangsúlyozta képviseletükben Michel elnök, hogy az EU nem fog megijedni Putyin nukleáris fenyegetésétől.

Az EU kitart a szankciós politika mellett, mert – ismét Michel elnököt idézve – „úgy gondoljuk, hogy nyomást kell gyakorolnunk a Kremlre”.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy „alapos első megbeszélést folytattunk arról, hogyan korlátozzuk a gázárakat, garantáljuk az egységes piac megfelelő működését, és hogyan ösztönözzük a beruházásokat.”

Az árak mérséklésének egyik eszköze vélhetően az lesz, hogy az elektromos áram előállításához szükséges gáz árát maximálják.

A prágai informális EU-csúcs két legfelkapottabb pillanata a közösségi médiában a magyar és a finn kormányfőhöz fűződik. Az állami vezetők közül egyedül Orbán Viktor kapott hatalmas füttykoncertet az ukrán és uniós zászlókat lengető demonstrálóktól.

Sanna Marin finn miniszterelnök pedig arra a kérdésre, hogy érhet véget a háború a következő választ adta: „A konfliktusból az a kiút, ha Oroszország elhagyja Ukrajnát. Ez a kiút a konfliktusból.” (Érdemes megemlíteni, hogy amikor Orbán távozott a csúcsról, az őt szállító konvoj nem a prágai vár előtt várt rá, ahol kiszállt és ahol a tüntetők is voltak, hanem bementek érte az épület belső udvarára.)