Kiemelt oltópont lesz a franciák nemzeti stadionja

Kiemelt oltópont lesz a franciák nemzeti stadionja

A svéd és az ír (b) labdarúgó-válogatott tagjai a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportja első fordulójában játszott Írország-Svédország mérkőzés kezdetén a Saint-Denis-i Stade de France-ban 2016. június 13-án. (MTI/EPA/Srdjan Suki)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus elleni védőoltások beadásának kiemelt központjává alakul át a Stade de France, a franciák nemzeti futballstadionja. A szombati Le Parisien szerint április elejétől üzemel majd új funkciójában az intézmény, amely a pandémiával vívott küzdelem legnagyobb centrumává válik – számol be az MTI. A lépés révén jelentős mértékben csökkenthető lesz a kórházakra nehezedő nyomás.

A Párizs északi részében, Saint-Denis-ben található stadionban hetente több ezer helyi lakost oltanak majd be, de a régió más megyéiben élő franciák is itt kaphatják meg a vakcinát. Hasonló feladatot már ellát egy másik francia sportlétesítmény, a marseille-i Velodrome Stadion.

A bő 90 ezer néző befogadására alkalmas Stade de France az 1998-as labdarúgó-világbajnokságra épült, melyen több mérkőzésnek, köztük a döntőnek is a helyszíne volt, akárcsak a 2016-os futball Európa-bajnokságon. 

Magyarországon az ellenzék már többször kezdeményezte, hogy többek között stadionokat alakítsanak át oltóközpontokká, mert így el lehetne kerülni a tömeges sorban állást az egyes kijelölt oltópontoknál.

Március elején Fekete-Győr András, a Momentum elnöke követelte közösségi oldalán a stadionok megnyitását oltási pont célokra. Ez azóta sem történt meg, sőt, az egyes önkormányzati felajánlásokat is elutasítja vagy ellehetetleníti a kormány. Pedig a 444 értesülései szerint szombaton is tömegjelenetek zajlottak az esztergomi Vaszary Kolos Kórház reumatológiai osztályánál. Az egyik várakozó arról írt Facebookon, hogy az oltópontnál lévő katona szerint azért alakult ki torlódás, mert egy számítógépes hiba miatt szombatra hívták be a vasárnap oltandókat is. Arról is beszámolt, hogy a kirendelt katona törölteti a sorról készült fotókat.