Komoly korlátozások a járvány második hullámának erősödése miatt Európa-szerte

Komoly korlátozások a járvány második hullámának erősödése miatt Európa-szerte

Védőmaszkos utasok a római Termini pályaudvaron 2020. június 3-án, amikor a kormány feloldotta az olasz tartományok között és az ország és a külvilág között a koronavírus-járvány miatt elrendelt határzárat (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyári lazításokat követően egyre több helyen vezetnek be szigorú szabályokat a betegség terjedésének megakadályozása érdekében azt követően, hogy az utóbbi hetekben elszabadulni látszik a fertőzés az egész kontinensen. Körkép!

Olaszországban a lakásból kilépve is használni kell a maszkot, sőt, otthon és a barátok, ismerősök között is tanácsos viselni azt. Az országban zárt térben március 10. óta kötelező a szájmaszk használata, szabadtéren viszont május 18-ától mostanáig nem volt kötelező. Az olasz kormányfő bejelentette, január 31-ig meghosszabbították a járvány miatti veszélyhelyzetet, illetve közölte, a tartományok további szigorításokat vezethetnek be. Ennek oka, hogy egy hét alatt negyvenkét százalékkal ugrott meg a fertőzöttek száma, az intenzív osztályra kerülők száma napi hússzal emelkedik. 

Franciaország is gondban vannak az ország vezetői, Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, tovább kell szigorítani azokban a térségekben, ahol a járvány túl gyorsan terjed az idősek között, az egészségügyi ellátórendszer ugyanis egyre leterheltebb a nagyvárosokban. Eközben az új fertőzöttek napi száma rekordot döntött.

Miután a legtöbb járványgóc a nagyvárosi egyetemeken alakul ki, a felsőoktatási intézményekben felére csökkentették a tantermekben és az előadókban egyszerre jelen lévő diákok számát. A másik gócpont kiiktatása érdekében a múlt héten Marseille-ben és Aix-en-Provence-ben bezárták a vendéglátóhelyeket, keddtől Párizsban sem nyithatnak ki a bárok. 

A belgák, spanyolok és csehek se állnak jól

A szintén rossz adatokat produkáló belga főváros és a régió minden bárját és kávéházának, rendezvényközpontját legalább egy hónapra bezárják, csütörtök reggel 7 órától közterületen tilos az alkoholfogyasztás is. A korlátozások az éttermekre és azon vendéglátóhelyekre nem vonatkoznak, ahol helyben szolgálják fel az ételeket. Az asztalokat megfelelő távolságban kell elhelyezni egymástól, és legfeljebb négy ember ülhet egy-egy asztalnál. A ma érvénybe lépő intézkedések értelmében a háztartáson kívüli kapcsolatokat ötről, három főre kell korlátozni.

Az éjszaka is nyitva tartó üzleteknek 22 órakor be kell zárniuk, a piacokon továbbra sem szabad élelmiszert helyben fogyasztásra árusítani, a sporteseményeket pedig zárt ajtók mögött kell megrendezni. Brüsszelben minden hetedik vírusteszt pozitív eredményt mutat, a fővárosban nincs egyetlen önkormányzat sem, ahol az esetszámok az országos átlag alatt maradnának. A fővárosi régióban jelenleg 100 ezer lakosra 500 fertőzött jut. 

A belga nemzeti közegészségügyi intézet szerdai tájékoztatása szerint az országban 100 ezer lakosra 246 fertőzött jut, 77 százalékkal több, mint egy hete. A jelenleg kórházban ápolt 952 beteg közül 189-nek kell intenzív ellátást biztosítani. A járvány megjelenése óta a betegségben több mint 10 ezren haltak meg Belgiumban.

Spanyolországban mostanáig több mint 813 ezer embernél mutatták ki a fertőzést, múlt péntek óta pedig több mint 23 ezer új esetre derült fény. A halálos áldozatok száma 139-cel emelkedett a hét első három napján, egy hét alatt pedig 366-an hunytak el. A fertőzés eddig 32 225 ember halálát okozta.

Jelenleg a fertőzöttek átlagéletkora a férfiaknál 38, a nőknél 39 év, az elmúlt hetekben 15-ról 20 százalékra emelkedett a különösen veszélyeztetett 60 év feletti fertőzöttek aránya. Pillanatnyilag mintegy 11 ezer koronavírus-fertőzöttet kezelnek kórházban, ami az ágyak számát tekintve  9,4 százalékot jelent, intenzív ellátásra több mint 1500-an szorulnak, a kapacitások 18,3 százalékát igénybe véve. Spanyolországban idén eddig több mint 10 millió PCR-tesztet végeztek el a fertőzések kiszűrésére, ebből 775 ezret szeptember 25-e és október elseje között. A tesztek 10,4 százaléka bizonyult pozitívnak ebben az időszakban.

A spanyol kormány egyébként pénteken közölte: szükségállapotot vezetnek be kilenc városban a madridi tartományban a következő 15 napban, hogy megfékezze a koronavírus-fertőzés terjedését. A spanyol egészségügyi miniszter, Salvador Illa indoklása szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a madridi tartomány felsőbírósága csütörtöki határozatában nem hagyta jóvá a szabad mozgás korlátozásáról szóló, múlt héten kiadott rendeletet.

Csehországban e hét keddjén csúcsot döntött az új fertőzöttek száma 4457 esettel. Ez csaknem hétszázzal nagyobb a múlt pénteki rekordnál. Az országban mostanáig több mint 90 ezer igazolt fertőzöttet regisztráltak az országban. Az aktív fertőzöttek száma 40 400, közülük 1387-et kórházban kezelnek, a többieknél a betegség enyhe lefolyású. Jelenleg 326 beteg állapota súlyos, ők lélegeztetőgépre szorulnak. Az elvégzett napi tesztek száma 20-25 ezerre emelkedett, a szűrések mintegy 20 százaléka igazolja a fertőzést.

Az országban hétfőtől szükségállapot van érvényben, amely megteremtette a jogi feltételeket a kormányzat hatékonyabb fellépéséhez a járvány ellen. A helyzet súlyosbodása miatt a kormány élt a rendkívüli felhatalmazással és hétfőtől további szigorításokat vezetnek be. Így leáll a kulturális és a sportélet, bezárnak a színházak, mozik, de az állatkertek, szabadidőközpontok és a fürdők is. Szüneteltetik a hivatásos labdarúgó és jégkorong-bajnokságot, illetve más országos bajnokságokat is. 

A vendéglőknek már mától legkésőbb este nyolckor be kell zárni, egy asztalnál legfeljebb négy ember ülhet, a bevásárlóközpontok éttermeiben pedig csak ketten. Az általános iskolák felső tagozatán csak az osztály tanulóinak fele lehet jelen, a többiek távoktatásban vesznek részt. Továbbra is kötelező a maszkok viselése a tömegközlekedési eszközökön és a zárt terekben, ahol legfeljebb tízen, a szabadban legfeljebb húszan gyűlhetnek össze. A hivatalok nyitva tartása is heti két napra korlátozódik.

Csehországban jelenleg több mint 1700 személy van koronavírus-fertőzéssel kórházban, újabb óvintézkedések nélkül ez a szám egy hét alatt megduplázódhatna, ami komoly veszélyekkel fenyeget. A súlyos, lélegeztetőgépre szoruló esetek száma több mint 350, és folyamatosan emelkedik a halottak száma is. Csütörtök délutánig mintegy 850 személy halt meg Csehországban a járvány tavaszi kezdete óta.

Az EU a tagországok katasztrófa- és a járványkárainak enyhítését javasolja

Az Európai Bizottság 823 millió eurós (mintegy 288 milliárd forint) támogatási csomag elfogadására tett javaslatot a horvátországi földrengés, a lengyelországi áradások utáni helyreállításhoz, illetve hét tagállam, köztük Magyarország koronavírus-járvány okozta egészségügyi kihívásainak kezeléséhez – közölte az uniós bizottság pénteken. Az MTI által is idézett támogatási csomag forrásai a következőképpen oszlanak meg a kedvezményezettek között: Horvátország 683,7 millió eurót kap a Zágrábban és környékén márciusban pusztított földrengés hatásainak enyhítésére. Lengyelország valamivel több, mint 7 millió euró összegű támogatásban részesül, amely a Lengyel-kárpátaljai vajdaságban idén júniusban bekövetkezett áradások utáni újjáépítési erőfeszítéseket fogja segíteni.

Magyarország mellett Görögország, Horvátország, Írország, Németország, Portugália és Spanyolország több mint 132,7 millió eurós előleghez jut annak nyomán, hogy ezek az országok korábban segítséget kértek a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez és a járvány hatásainak kezeléséhez. Ezen belül Magyarországnak közel 26,6 millió eurót (mintegy 9,5 milliárd forint) irányoz elő a bizottsági javaslat. A támogatás az Európai Unió szolidaritási alapján keresztül valósul meg. Az alap súlyos természeti katasztrófák bekövetkezése után nyújt pénzügyi támogatást az érintett uniós tagállamoknak és a csatlakozó országoknak. A koronavírus-járványra válaszul meghozott rendkívüli uniós intézkedések részeként az unió a súlyos népegészségügyi vészhelyzetekre is kiterjesztette az alap hatályát.

– Ahhoz, hogy a kedvezményezettek megkapják az előirányzott támogatást, az Európai Parlamentnek és a tagállamokat tömörítő tanácsnak is jóvá kell majd hagynia a támogatásra vonatkozó bizottsági javaslatot – közölte az uniós bizottság.