Magyarország megvétózta az Azerbajdzsánt elítélő uniós nyilatkozatot

Magyarország megvétózta az Azerbajdzsánt elítélő uniós nyilatkozatot

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt a Karmelita kolostor előtt 2023. augusztus 20-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joseph Borell, az EU vezető diplomatája egy csütörtökön kiadott nyilatkozatban ítélte el a Hegyi-Karabahot lerohanó Azerbajdzsánt. Az elítélő nyilatkozat eredetileg egy közös uniós állásfoglalás lett volna, azonban elfogadásához mind a 27 tagállam beleegyezésére szükség lett volna. Végül Magyarország egyedüliként blokkolta a kezdeményezést – írta meg a Szabad Európa Rádió szerkesztője, Rikard Jozwiak az X-re keresztelt Twitteren, három különböző diplomáciai forrásra hivatkozva.

Az azerbajdzsáni Trend hírügynökség is megírta egyébként, hogy Magyarország megvétózta azt, hogy az EU kollektív nyilatkozatot adjon ki a karabahi helyzetről – vette észre a Hvg.hu. A végül csak a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő által jegyzett EU-s nyilatkozatot Azerbajdzsán előítéletesnek és Azerbajdzsán-ellenesnek minősítette.

A 24.hu rákérdezett az Európai Bizottságnál, hogy valóban Budapest állta-e útját a közös nyilatkozatnak, de nem válaszoltak érdemben a kérdésükre. Indoklásuk szerint az unió külpolitikai döntéshozatalával kapcsolatos bizalmas információt nem adhatnak ki. A Népszava még arra emlékeztetett, hogy bár az Orbán-kormány a szólamok szintjén világszerte védelmébe veszi a keresztényeket, de ez soha nem jön össze akkor, ha a világ legrégebbi keresztény országáról, Örményországról van szó. Így történhetett meg az tizenegy évvel ezelőtt, hogy Magyarország átadta Azerbajdzsánnak a baltás gyilkos becenéven ismert Ramil Safarovot.

Mint megírtuk, Azerbajdzsán kedd reggel jelentette be, hogy „terrorelhárító” műveletet indított Hegyi-Karabah területén, amely a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, ám valójában a helyi örmények kormányozzák. Örményország nem avatkozott bele a konfliktusba. Az intervencióban az orosz békefenntartók egyik parancsnoka is életét veszítette. A hegyi-karabahi konfliktus hátteréről ITT írtunk részletesebben.