Már nem blokkolják a lengyelek a magyar pénzeket is érintő uniós megállapodáscsomagot

Már nem blokkolják a lengyelek a magyar pénzeket is érintő uniós megállapodáscsomagot

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik az esemény első napján, 2022. december 15-én. A háttérben Robert Golob szlovén kormányfő. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lengyelország engedett a nyomásnak, és visszavonta azon csomaggal szembeni vétóját, amelynek része többek között a nagy multinacionális vállalatok számára kötelező minimális társasági adókulcs valamint az Ukrajnának nyújtott újabb 18 milliárd eurós segély – írja az Index a Politico értesüléseire hivatkozva. 

Ezzel elhárul az akadály a Magyarországnak feltételekkel szánt uniós pénzeket illetően is: az uniós megállapodáscsomag része ugyanis az 5,8 milliárd euró (közel 2400 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó magyar helyreállítási terv feltételekhez kötött jóváhagyása (ha ezzel nem végeznek az év végéig, az összeg 70 százaléka elveszhet). Ez a csomag tartalmazza a jogállamisági eljárásban javasolt magyar EU-s pénzek felfüggesztésének ügyét is: az eredeti javaslatot mérsékelve, 2600 milliárd forintnyi forrás kifizetését felfüggesztenék fel (ha december 19-ig nincs végleges döntés, az eljárás egyszerűen megszűnik) – adja hírül a Telex.

Azért került veszélybe a csomag elfogadása, mert a lengyelek ki akarták szedetni belőle a multik adóelkerülését akadályozó globális minimumadót. A többi uniós vezető ezzel azonban nem értett egyet, így Lengyelország kénytelen volt engedni.

Mint megírtuk, a hét elején a tagállamok nagykövetei által tető alá hozott döntések csak a hivatalos tagállami jóváhagyásokat követően léphetnek hatályba, egyedül az ukrajnai segítségnyújtáshoz szükséges jogszabályt kell még az Európai Parlamentnek is elfogadnia. Erre már ma, csütörtökön sor kerülhet, ha az EU27-ek zöld utat adnak az indítványnak. A magyar helyreállítási terv és a jogállamisági eljárás keretében javasolt pénzmegvonás megszavazásához elég a kormányok minősített többsége, míg az ukrajnai támogatáshoz és a globális adóminimum bevezetéséhez konszenzusra van szükség.