Márki-Zay Pétert nyitott ajtók fogadták Brüsszelben

Márki-Zay Pétert nyitott ajtók fogadták Brüsszelben

Márki-Zay Péter Brüsszelben (Fotó: Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egymást érik Brüsszelben Márki-Zay Péter tárgyalásai, a megbeszéléseket szervező Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő azt mondta, hogy az európai politikai vezetők tökéletesen képben voltak a magyar előválasztással kapcsolatban, és „úgy érzik, hogy változás lehet Magyarországon”. – Nagy reményeket fűznek a következő hat hónaphoz – mondta.

– Olyan európai politikusokkal találkoztam, akik nyitottak az együttműködésre, Magyarország célja pedig az kell legyen, hogy ennek a szövetségnek hűséges tagja, ne pedig árulója legyen – erről beszélt Brüsszelben Márki-Zay Péter szerdán magyar újságíróknak. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje szót ejtett az uniós forrásokról, egyetértett azzal, hogy az EU jogállamisági feltételekhez kösse a kifizetéseket, mert mindent meg kell tenni azért, hogy „az uniós források a magyar néphez és ne a bűnözőkhöz jussanak el”. A politikus szerint az országnak szüksége van a közösségi forrásokra, mert ezek késlekedése miatt a jelenlegi kormány óriási hiteleket vett fel és eladósította az országot.

Márki-Zay Péter egy kérdésre válaszolva cáfolta, hogy károsnak tartaná a rezsicsökkentést, vagy el akarná törölni. Szerinte az igazi rezsicsökkentés azonban az lesz, amikor a következő kormány támogatást ad majd napelemek vásárlásához. Úgy fogalmazott, hogy az igazán szegények semmit sem profitáltak a rezsicsökkentésből, mert nem fogyasztanak gázt, az energiaszegénységnek pedig nem a magas rezsi, hanem az alacsony fizetés az oka.

A bevándorlással kapcsolatban Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy Orbán Viktor Soros György legjobb tanítványa, ugyanis ha léteznének kötelező kvóták, akkor Magyarországnak évente körülbelül 10 ezer migránst kellene befogadni. Ehhez képest azonban az országba érkező gazdasági bevándorlók száma tavaly előtt 55, tavaly pedig 43 ezer volt. Ezen engedélyek felülvizsgálatát ígérte Márki-Zay Péter és az így „betelepített bűnözők, terrorista elemek azonnali kiutasítását”. Azzal egyébként egyetértett, hogy a menekülteket be kell fogadni, emiatt nem bírálja Orbán Viktort sem. Ugyanakkor felháborítónak tartja a kormányfő azon javaslatát, hogy egy folyosót kellene nyitni Magyarországon keresztül a migránsok számára Nyugat-Európa felé, mert szerinte ugyanezt csinálja Lukasenka Fehéroroszországban, amikor ráengedi a migránsokat az EU-ra. – Európa ezt nem tűrheti el – jelentette ki Márki-Zay Péter.