Megállapodtak az uniós gázársapkáról

Megállapodtak az uniós gázársapkáról

Képünk csak illusztráció! Magyarország és Szerbia közötti földgázvezeték mérőállomása Kiskundorozsmán (Fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszületett az uniós tagállamok között az EU-s gázársapkáról szóló megállapodás –. közölte a cseh elnökség a Twitteren hétfő délután. Az Európai Bizottság eredetileg 275 euró/MWh-ra tervezett, a holland TTF gáztőzsde legközelebbi határidős termékére húzott ársapkájához képest a hétvégén már 188 eurós sapkáról folyt az egyeztetés, mígnem hétfőn végül 180 eurós ársapkában állapodtak meg a tagállamok. Ennek értelmében ha három egymást követő kereskedési napon 180 euró fölé menne a TTF legközelebbi határidős kontraktusának ára, akkor lehetne akvitálni az ársapkát, de további feltételekkel.

A Reuters értesülése szerint a németek miatt a végső feltétel az, hogy az ársapkát csak jövő február 15-től lehet aktiválni, ha előállnak az ahhoz szükséges piaci paraméterek (három egymást követő nap meghaladja ezt a szintet a kereskedés). Emellett a déli tagállamok szorgalmazására az OTC-ügyletekre nem kell alkalmazni az ársapkát. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentése szerint pedig ha az ársapka miatt módosítani kellene a magyar-orosz hosszú távú gázszerződést, akkor arról nem kell egyeztetni előtte az Európai Bizottsággal – írja a Portfolio.

Szijjártó Péter egyébként az EU-s energiaügyi miniszterek ülését követő sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Magyarország semmi szín alatt nem támogatja a földgázra vonatkozó ársapka bevezetését, az ugyanis „káros, veszélyes és teljesen felesleges” intézkedés. Szavai szerint ezzel olyan eseményekre szeretne reagálni a közösség, amelyek augusztusban történtek, s az csak a bevezetés szükségtelenségét bizonyítja, hogy azóta is jól megvolt a kontinens ársapka nélkül. 

Az Eurológus azt írta, hogy három szavazás is volt, az utolsónál csak Ausztria és Hollandia tartózkodott, míg egyetlen ellenszavazat érkezett: Magyarországé. De mivel nem kellett egyhangúság, így elfogadták a javaslatot. A Portfolio beszámolója szerint a döntés bejelentését követően a nap közbeni 112 dollárról 106-ra esett vissza a gáz köbméterenkénti ára.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő úgy reagált, hogy ellentmond a piaci elveknek az EU gázárplafonról szóló megállapodása. „Ez a piaci árképzési folyamat megsértése, a piaci folyamatokba való beavatkozás, bármilyen, a plafonra való hivatkozás elfogadhatatlan” – mondta Peszkov az Interfax hírügynökség kérdésére válaszolva. A szóvivő szerint az orosz válasz kidolgozásához időre van szükség, hogy „gondosan mérlegelni lehessen az előnyöket és hátrányokat”.