Meghosszabbítják az uniós oltási igazolás rendszerét

Meghosszabbítják az uniós oltási igazolás rendszerét

Egy nőt beoltanak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával a Soproni Gyógyközpont oltópontján 2021. április 5-én. MTI/Filep István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy évvel meghosszabbítaná az uniós digitális covid-igazolás érvényességét az Európai Bizottság – közölte csütörtökön a brüsszeli testület.

A tagállamok tavaly júniusban döntöttek úgy, hogy az igazolást bevezetik és akkor úgy ítélték meg, hogy egy évig lesz majd szükség rá. Az élet és a járvány azonban rácáfolt erre, az igazolások pedig minden bizonnyal kelleni fognak az év második felében is. Ezek a dokumentumok elsősorban az utazások során vehetők igénybe, a tagállamok arra vállaltak kötelezettséget, hogy akik rendelkeznek ilyen igazolással, azok számára nem írnak elő további teszt- vagy karantén-kötelezettséget.

– Nem tudjuk megjósolni, hogy a járvány hogyan fog alakulni, de biztosak lehetünk benne, hogy a polgárok továbbra is élvezhetik a működőképes tanúsítvány előnyeit, és bárhová is mennek, elfogadják a dokumentumot. E kiterjesztés nélkül azt kockáztatjuk, hogy sok eltérő nemzeti rendszer lesz, és ez különféle zavarokat és akadályokat okozna. Várom azt a napot, amikor már nem lesz rá szükség, de addig is lehetővé teszi, hogy biztonságosan mozogjunk Európában – mondta Didier Reynders, igazságügyi biztos.

A javaslat értelmében az igazolás jogi szabályozását biztosító keretrendszer hatályát jövő év június végéig terjesztik ki.

Eddig a tagállamok több mint 1,2 milliárd tanúsítványt adtak ki, ez az egyetlen működőképes covid-19 tanúsítványrendszer, amely nemzetközi szinten számottevő körben működik. 2022. január 31-én 33 EU-n kívüli ország és terület csatlakozott már és várhatóan tovább bővül majd a kör.

Ez a mostani bejelentés nem érinti azt a korábbi döntést, amely az igazolások kötelező elfogadhatóságára vonatkozik. Február 1-jétől az a szabály, hogy a második oltás (vagy egy adagos esetén az egyetlen vakcina) beadásától számított 9 hónapig, pontosabban 270 napig kell az utazások során elfogadni ezt az okmányt. Akinek van ismétlő oltása is, annál ez határozatlan időre meghosszabbodik.

Az Európai Bizottság mai sajtótájékoztatóján megerősítette azt, amit Ujhelyi István szocialista EP-képviselő már beharangozott: akinek két keleti után egy nyugati, vagyis az Európai Gyógyszerügynökség által elismert oltása van, az is jogosult az uniós igazolásra. Christian Wigand szóvivő azt mondta, hogy a rendszer az utolsó beadott oltás időpontját és fajtáját veszi figyelembe.

– Ez egy jogértelmezés eredménye volt, amelyet Didier Reynders uniós biztossal közösen alakítottunk ki – mondta a Magyar Hang brüsszeli tudósítójának Ujhelyi István. Korábban a gond az volt, hogy a különböző tagállami hatóságok másként értelmezték ugyanazt a rendeletet. Ujhelyi ezért most azon dolgozik, hogy az így véglegesített brüsszeli álláspontot eljuttassa a megfelelő szervekhez, ezért valamennyi uniós országgal felveszi a kapcsolatot és elküldi a hivatalos iratokat. Reagált a képviselő arra is, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtök reggeli kormányinfón azt mondta, hogy ez csak részsiker, mert például keleti vakcinákkal még Franciaországba sem lehet beutazni. – Gulyás miniszter állításával szemben ez nem rész-siker, hanem igenis komoly eredmény, minden magyar ember sikere, amelynek elérésére a Fidesz – immár saját bevallása szerint is – képtelen volt korábban – mondta Ujhelyi István.