Németország: Helyes döntés volt, hogy az orosz gáz kimaradt a szankciókból

Németország: Helyes döntés volt, hogy az orosz gáz kimaradt a szankciókból

Olaf Scholz német kancellár az Oroszországból Németországba földgázt szállító csővezeték, az Északi Áramlat 1 Kanadában megjavított turbinájával (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot – jelentette ki az MTI beszámolója szerint Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.

A német kormányfő nyári nemzetközi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy számos kelet-európai uniós tag „nagyon-nagyon erősen” függ az orosz földgázszállításoktól, és Németország is részben – a norvég és holland import mellett – az orosz forrásra építi az ellátást. Itt egyúttal hozzátette, hogy Németország szolidaritást vállal uniós partnereivel, szükség esetén segít a földgázellátás biztosításában.

Olaf Scholz szerint az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggő kihívások megválaszolásában az EU eddig jobban teljesített, mint sokan várták, a közösség „nagyon egységesen és szolidárisan” reagált az orosz agresszióra. – Németországnak a közösség legnépesebb országaként és legnagyobb gazdaságaként különleges feladata van, így kormánya nem teheti meg, hogy a hazai közönség tetszését keresve játszmázzon Brüsszellel – szögezte le. Szavai szerint azért kell dolgozniuk, hogy „a haladás és a fenntarthatóság” jusson érvényre az EU-ban.

Orbán Viktor és a magyar kormány többször egyértelművé tette, hogy nem támogatnak semmilyen olyan irányú szankciót, amely az orosz gáz megvásárlására vonatkozna. Ugyanígy voltak az orosz olajjal is, ezért egy időre biztosan kimaradunk – néhány más országgal együtt – az orosz olajimportra vonatkozó tiltásból.