Nemzetközi kapcsolatokat épít a száműzetésben dolgozó belorusz kormány

Nemzetközi kapcsolatokat épít a száműzetésben dolgozó belorusz kormány

Szvjatlana Cihanouszkaja az Európai Parlamentben (Forrás: EP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A belorusz ellenzék külföldön működő kormányáról, a Lukasenka-rezsim terrorjáról és a Fehéroroszországban állomásozó orosz csapatokról beszélt csütörtökön Brüsszelben Szvjatlana Cihanouszkaja. – Lukasenka barátai és szövetségesei eladták a lelkünket, az országunk teljesen tönkre megy – ezt mondta az Európai Parlamentben Szvjatlana Cihanouszkaja, belorusz ellenzéki vezető.

A fehérorosz rezsimet a nyugati világ immáron több mint két éve nem ismeri el, a 2020 augusztusában elcsalt elnökválasztás, és az azt követő tüntetések brutális leverése miatt. Emellett Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök teljes mértékben támogatja Oroszország Ukrajna elleni invázióját, Fehéroroszország gyakorlatilag felvonulási területként működik. Erről beszélt Cihanouszkaja is, amikor azt mondta, hogy Lukasenka behívja az orosz hadsereget az országba, szerinte ez szégyenletes, mint ahogy az is, hogy „több ezer ártatlan ember életét követelő rakétatámadásokat indítottak a területünkről”. A belorusz ellenzéki politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az is szóba került, nukleáris fegyvereket telepítenének az oroszok Belaruszba.

Cihanouszkaja szerint három célkitűzése van az általa vezetett ellenzéki mozgalomnak:

• Fel kell hagyni a háborúval
• Az orosz katonáknak el kell hagyniuk Belarusz területét, jelenleg 20 ezren állomásoznak itt
• Akik az Ukrajna elleni támadásokban részt vesznek, elszámoltathatónak kell lenniük

Itt azonban még messze nem tartunk. Cihanouszkaja beszámolója szerint az elmúlt két évben tízszeresére növekedett a politikai bebörtönzöttek száma, jelenleg 1350 letartóztatott van (közöttük 2020 óta – az akkor elnökjelöltként indult – Szergej Cihanouszki, Cihanouszkaja férje), és folyamatosan egyre többen kerülnek börtönbe azok közül, akik nem értenek egyet a rendszerrel. Rengetegen menekültek el Ukrajnába, majd a háború miatt onnan is sokan továbbálltak, illetve sok olyan belorusz orvos van, akik most az ukrán sérülteket ápolják és önkéntesek segítenek bizonyítékot gyűjteni az emberiesség ellenes bűncselekmények bizonyítása érdekében.

Szvjatlana Cihanouszkaja beszélt mozgalmáról, a nemrég megalakult Egyesült Átmeneti Kormányról, amelyet az Európa Tanács (amely nem uniós szerv, hanem az európai országokat tömörítő páneurópai szervezet) már elismert – ilyenre a történelemben még nem volt példa. A belorusz ellenzéki politikus hasonló hozzáállást vár az uniós intézményektől és a tagállamoktól is. A kormánynak hat minisztere van és létezik a koordinációs tanács, amely egyfajta parlamentként működik és ellenőrzi a kormányt. – Fontos, hogy ténylegesen demokratikus struktúrákat dolgozzunk ki – tette hozzá.

Bejelentették azt is, hogy a mozgalom irodát nyit Brüsszelben, annak érdekében, hogy a jövőbeni együttműködéseket jobban elő lehessen készíteni. Cihanouszkaja azt várja EU-s partnereitől, hogy tegyenek különbséget a fehérorosz kormány és Fehéroroszország között és ne küldjenek hivatalos képviselőket Minszkbe. – Segítsenek abban, hogy felelősségre lehessen vonni Lukasenkát és tartsák nyitva az ajtót a fehéroroszok előtt – kérte végül Szvjatlana Cihanouszkaja.