„Orbán Viktor úgy viselkedik az EU-ban, mint egy orosz ügynök”

„Orbán Viktor úgy viselkedik az EU-ban, mint egy orosz ügynök”

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor úgy viselkedik az Európai Unióban, mint egy orosz ügynök. De ezzel már nem kellene foglalkoznunk. Más módon is lehet segíteni Ukrajnát – írta véleménycikkében a Frankfurter Allgemeine Zeitung külpolitikai szerkesztője, Nikolas Busse. Szerinte a litván külügyminiszternek sajnos igaza van: „szisztematikusak” azok a blokádok, amelyekkel a magyar kormány ismételten akadályozza az EU Ukrajna-politikáját. Orbán Viktor állandó obstrukcióját már nem lehet teljes mértékben belpolitikai indítékokkal magyarázni, világnézete átüt: a magyar miniszterelnök döntött „a megszállt, bizonyára nem hibátlan, de Európa felé orientálódó demokrácia és egy agresszív, imperialista autokrácia közötti konfliktusban”. A cikk szerint az, hogy Putyin javára döntött, csak a magyar történelem tükrében meglepő.

Nikolas Busse elismerte, hogy az unió jelenleg ezzel nem tud mit tenni, „viszont abba kéne hagyni, hogy a magyar nyűglődéssel kelljen foglalkozni tanácsülésről tanácsülésre”. Azt javasolja, hogy mivel a külpolitika nem közös az EU-ban, így a Kijev támogatásához szükséges dolgok nagy része, beleértve a fegyverszállításokat is, kétoldalúan vagy a hasonlóan gondolkodók csoportjaiban is megszervezhető. Ennek nagy hagyománya van az európai egyesülésben: Schengen és az euró is így jött létre. – Történelmi szempontból kicsit nyugodtabban tekinthetünk a jövőbe, hiszen Orbán Viktor egyszer már nem lesz hivatalban. Most az a fontos, hogy Oroszországot megállítsuk. Ehhez nem kell Magyarország – vonta le a végső következtetést.

Az AP hírügynökség még hétfőn számolt be róla, hogy Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter arról beszélt, hogy a magyar kormány jó ideje szisztematikusan akadályozza az Ukrajna támogatására szolgáló európai uniós intézkedéseket, a közösségnek ezért valamilyen megoldást kell találnia ennek megkerülésére.