Ugyan gázelzárással fenyegetőzik Lukasenka, az EU újabb szankciókról dönt hétfőn

Ugyan gázelzárással fenyegetőzik Lukasenka, az EU újabb szankciókról dönt hétfőn

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök részt vesz országa biztonsági tanácsának ülésén Minszkben 2021. november 12-én (Fotó: MTI/AP/BelTA/Nikolay Petrov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az európai uniós tagországok külügyminiszterei újabb, célzott szankciók bevezetéséről döntenek hétfőn azokkal a fehérorosz tisztviselőkkel szemben, akik felelősek a kelet-európai ország határán kialakult migrációs válságért – közölte Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben, az uniós külügyminiszterek ülését megelőzően.

Josep Borrell az ülésre érkezve kijelentette: az Európai Unió kiszélesíti a Fehéroroszországgal szemben hozott megszorító intézkedések keretét, hogy lehetővé tegye mindazok szankcionálását – köztük légitársaságokét, utazási irodákét és képviselőikét –, akik felelősek a migránsok utaztatásáért Fehéroroszország és az Európai Unió közös határára. –A helyzet elfogadhatatlan, a migrációs beáramlást ellenőrzés alatt kell tartani, le kell állítani a migránsokat szállító repülőjáratokat, és fenntartható megoldást kell találni a kialakuló humanitárius válságra – tette hozzá az uniós főképviselő.

A szankciókat annak ellenére helyezte kilátásba Borrell, hogy Aljakszandr Lukasenka a napokban azt mondta: Minszk válaszolni fog az Európai Unió bármilyen új büntetőintézkedésére vele szemben, akár az Oroszországból az EU-ba tartó fehéroroszországi földgáztranzitot is leállíthatja.