Uniós biztos: Magyarországon diszkriminálják az eltérő szexuális orientációjú embereket

Uniós biztos: Magyarországon diszkriminálják az eltérő szexuális orientációjú embereket

Didier Reynders jogérvényesülésért felelős európai biztos az Országgyűlés törvényalkotási, igazságügyi és az európai ügyek bizottságának együttes ülésén a Parlamentben 2021. november 11-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon egyértelműen érzékelhető azoknak az embereknek a diszkriminációja, akiknek eltérő a szexuális orientációjuk –jelentette ki az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Didier Reynders azt mondta, meggyőződésük, hogy a magyar szabályozás ellentétes az európai uniós szabadságelvekkel. Törvénymódosítást akarnak látni az ügyben – tette hozzá. A biztos szerdától péntekig tartózkodott Magyarországon. Látogatásán a bizottság 2021. évi jogállamisági jelentésének megállapításairól folytatott párbeszédet a törvényhozás, a kormány, a bíróságok és a civil szféra képviselőivel. – Didier Reynders közölte, az igazságszolgáltatási rendszer működését, a korrupciót, a média helyzetét, valamint a fékeket és ellensúlyokat vizsgálják. Alapvetően nem változott a bizottság álláspontja a korábbihoz képest – fűzte hozzá. Szavai szerint különböző parlamenti csoportok, civilek megerősítették az általuk leírt tényeket.

A biztos hangsúlyozta: megnézik, hogyan tudnák javítani a helyzetet. Az igazságszolgáltatási rendszert például lehetne fejleszteni digitális megoldásokkal, erre a koronavírus-járvány alatt kialakultak kapacitások. Pozitívumként említette, hogy a bírók fizetése emelkedik.
Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy fontos az ügyészség és a bíróság függetlensége. A médiában Didier Reynders szerint válsághelyzet uralkodik, amelynek okát részben a koronavírus-járványban, a pénzügyi nehézségekben jelölte meg. – Azt is kijelentette azonban, hogy hiányolják az állami hirdetések átláthatóságát. A reklámok komoly hatással bírnak a médiumok gazdasági helyzetére – jegyezte meg. Úgy vélekedett: fontos lenne, hogy a médiatanácsban sok párt kapjon képviseletet. A biztos közölte azt is: aggódnak, amiért számos tagországban újságírókat ér erőszak.

Didier Reynders azt mondta: jelentésük elemzés, nem pedig eszköz arra, hogy szankciókat vezessenek be. Céljuk a nyitott eszmecsere, annak vizsgálata, hogyan lehetne fejleszteni az együttműködést különböző területeken – hangoztatta. Fontos alapvetésnek nevezte azonban, hogy meg kell védeni az unió fő elveit. Az EU-s jog az elsődleges, az Európai Bíróság döntései kötelező erejűek – nyomatékosította. Hangsúlyozta: nem céljuk, hogy minden tagállamban ugyanolyan rendszerek alakuljanak ki, hiszen eltérőek a történelmi hagyományok. Bizonyos alapvetéseket azonban biztosítani akarnak, például a bíróság függetlenségét, aminek szükségessége megtalálható az Európai Unióra vonatkozó egyezményekben.

A biztos azt mondta: „mindkét fél” véleményét meghallgatta Magyarországon. Találkozott Varga Judit igazságügyi miniszterrel, de az ellenzék képviselőivel is, például Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel és Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Ajánlásokat fogalmaznak majd meg Magyarországnak – közölte Didier Reynders. Kiemelte: arra biztatják Magyarországot, hogy csatlakozzon az európai ügyészséghez, ez azonban nem kötelező.

(MTI)