Uniós pénzek: korrupcióellenes munkacsoportot és hatóságot is létrehoz a kormány

Uniós pénzek: korrupcióellenes munkacsoportot és hatóságot is létrehoz a kormány

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Független hatóságot hoz létre a kormány a korrupcióellenes harc jegyében, az erről szóló kormányhatározat a hétfő esti Magyar Közlönyben jelent meg Orbán Viktor aláírásával – vette észre a hvg.hu. A határozat egyértelművé teszi: az intézkedést az Európai Bizottság által, az uniós források kezelésével kapcsolatos problémákra irányuló, úgynevezett jogállamisági eljárás lezárása miatt hozzák meg.

A független hatóság működéséről az alábbit írják: „általános rálátással rendelkezik, és beavatkozik azokban az esetekben, ahol a hatóság álláspontja szerint a feladat és hatáskörrel rendelkező hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érintheti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, különös tekintettel a közbeszerzési eljárások keretében végrehajtott európai uniós pénzügyi támogatásokra”. A hatóság létrehozása, illetve függetlenségének garantálása érdekében a kormány szeptember végéig tesz javaslatokat az Országgyűlés számára. A tervek szerint az intézmény 2022. november 21-e előtt megkezdheti munkáját.

A kormány emellett kötelezettséget vállal egy új Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozására is december előtt. Ebben a határozat alapján „kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt, és annak működéséhez a korrupcióellenes hatóság nyújt adminisztratív támogatást”.

A feladatok megvalósításáért az alábbi tárcavezetők felelnek: Varga Judit igazságügyi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

A közbeszerzéseket külön kiértékelik

Ezeken felül a Magyar Közlönyben egy harmadik határozat is megjelent, ez „a közbeszerzések hatékonyságát és költséghatékonyságát értékelő teljesítménymérési keretrendszer kidolgozásáról” szól. Ennek érdekében felhívják a területfejlesztési minisztert, Navracsics Tibort arra, hogy gondoskodjon ennek kidolgozásáról, „valamint vizsgálja meg az egyajánlatos közbeszerzési eljárások lehetséges okait és hatásait, beleértve azokat a helyzeteket, amikor az egyajánlatos eljárások aránya meghaladja a 15%-os küszöbértéket”.

A határozat arra is kitér: gondoskodni kell arról is, hogy a teljesítménymérési keretrendszer létrehozásában és működtetésében „a hazai közbeszerzések területén tevékenykedő, független nem kormányzati szervezetek és közbeszerzési szakértők” is részt vegyenek.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hétfőn egyébként arról beszélt: a jövő év első negyedévében érkezhet először uniós pénz Magyarországra.