Most Varga Mihály jelentette be, hogy hamarosan jöhetnek az uniós pénzek

Most Varga Mihály jelentette be, hogy hamarosan jöhetnek az uniós pénzek

Varga Mihály (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét – jelentette be Varga Mihály az Ecofin ülés után Brüsszelben. 

A pénzügyminiszter szerint ez azt jelenti, hogy a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós hitelrésszel és egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU keretből. Varga bízik benne, hogy hamarosan felszabadulnak a kohéziós és a helyreállítási források is, hiszen – mint fogalmazott – minden feltételt teljesítettünk, így Magyarország hozzájuthat azokhoz az összegekhez, amelyek a zöld átálláshoz járnak neki. A pénzügyminiszter azt is mondta, hogy az első részletek előlegként a most elfogadott, RePowerEU forrásaiból érkezhetnek 2024 elején, egy pénzügyi megállapodás aláírása után mintegy 920 millió euró (380 milliárd forint) előtt nyílik meg az út.

Az elmúlt több mint egy évben Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós forrásokért felelős miniszter jelentette be újra és újra, hogy uniós pénzek érkezhetnek hamarosan, egyre későbbi dátumokat megadva az első utalás megérkezésére. A helyreállítási program forrásainak lehívását az Európai Unió ugyanis komoly jogállamisági és korrupcióellenes feltételrendszerhez köti. Az Orbán-kormánynak 27 „szupermérföldkövet” kell teljesítenie ahhoz, hogy Magyarország megkapja a pénzt. Az utóbbi hónapokban a kormány sorra jelentette be azokat  az engedményeket, amelyeket az uniós költségvetési és helyreállítási pénzek kifizetéséért cserébe vállalnának.