Varsóban több ezren tüntettek az abortusztilalom ellen, miután meghalt miatta egy fiatal nő

Varsóban több ezren tüntettek az abortusztilalom ellen, miután meghalt miatta egy fiatal nő

Képünk csak illusztráció! (Fotó: freestocks/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Varsóban több ezren tüntettek szombaton az abortusztilalom miatt, a vezető ellenzéki politikusok részvételével megtartott tiltakozást azt követően hívták össze a feminista szervezetek, hogy a dél-lengyelországi Pszczyna város kórházában elhunyt egy terhes asszony.

A tüntetők a „Női jogok egyenlők az emberi jogokkal”, „Élhetett volna” jelszavakkal vonultak a belvárosi utcákon át a varsói alkotmánybíróságtól az egészségügyi tárca székhelyéig. A menet elején a „Vér van a kezeteken” feliratú transzparenst vitték, számolt be az MTI.

 

Az Azonnali szerint a tüntetők annak a döntésnek a visszavonását követelték, ami lehetővé tette, hogy – nagyon radikális eseteket kivéve – a lengyel kormány teljes abortusztilalmat rendelhessen el 2020-ban. A lengyel alkotmánybíróság kihúzott egy szakaszt az abortusztörvényből, tovább csökkentve az eddig is korlátozott lehetőségeket a legális abortuszra. Ez azt jelenti, hogy a feltehetőleg súlyosan beteg magzatok esetében sem indokolt alkotmányosan a művi vetélés. Az ítélet tavaly ősszel tömeges feminista tüntetéseket váltott ki országszerte.

A szombati tiltakozások résztvevői szerint a Pszczynában elhunyt, harmincéves asszony esetében az orvosok éppen az említett alkotmánybírósági döntés miatt nem szakították meg időben a terhességet.

A nő szeptemberben, a terhesség 22. hetében került kórházba, miután elfolyt nála a magzatvíz. A gyermeknél már korábban fejlődési rendellenességeket állapítottak meg. A kórházban a nő szeptikus sokk következtében elhunyt – írja az MTI.

Pénteken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő nagy tragédiának nevezte a terhes asszony halálát, aláhúzta egyúttal, hogy ez nem hozható összefüggésbe a tavalyi alkotmánybírósági döntéssel. „Ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog, a terhességmegszakítás továbbra is megengedett, itt (az alkotmánybírósági ítélet nyomán) semmi sem változott” – hangsúlyozta. Aláhúzta: az asszony halálának körülményeit tisztázni kell.

A pszczynai kórház vezetése a kedden kiadott nyilatkozatban azt írta: az orvosok az adott esetben az érvényes jogi szabályok alapján, a nő és a magzat egészségét és életét szem előtt tartva jártak el.

Az ügyben október elején ügyészségi eljárás indult. 

A haláleset miatt szombaton Varsón kívül több lengyelországi városban is tartottak tiltakozásokat.