Vera Jourová: „Sosem bántottam a magyar embereket”

Vera Jourová: „Sosem bántottam a magyar embereket”

Varga Judit és Vera Jourová (Fotó: Varga Judit Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reagált Orbán Viktor keddi levelére Vera Jourová. Az Európai Bizottság európai értékekért és átláthatóságért felelős európai uniós biztosa, alelnöke az amerikai Politico lap brüsszeli kiadásának hasábjain válaszolt a magyar kormányfő azon korábbi vádjára és lépésére, hogy a Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti vele a kétoldalú politikai kapcsolatokat.

A cseh biztos kiemelte, hogy „személyes támadásokra” nem akar reagálni, egy dolgot azonban határozottan elutasít: sosem bántotta a magyar embereket. „Épp ellenkezőleg, mélyen tisztelem a magyar embereket és a választásaikat” – közölte, hozzátéve, hogy ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy ha szükséges, ne lehetne kritikusan beszélni kormányok és választott képviselők tetteiről akár az Európai Bizottságban, akár a tagállamokban. „Egy demokráciában senki tettei nem állnak a kritika felett” – emelte ki.

A felek között a vita azzal indult, hogy Jourová a német Der Spiegel hetilapnak adott interjújában egy közepesen erős, az illiberálisból képzett szójátékkal azt mondta, Orbán Viktor nem illiberális, hanem „beteg demokráciát” (ill democracy) épít Magyarországon. Erre reagálva Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd reggel arról tájékoztatott, Orbán Viktor levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával. „E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni – lassan már szokásosnak tekinthető – támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan” – írta a kormányfő. Hozzátette: e kijelentések ellentétesek a bizottság lisszaboni szerződésben deklarált semleges és objektív intézményi szerepével.

Von der Leyen bizottsági elnök erre reagálva közölte: teljes a bizalma Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben. Dana Spinant, a bizottság szóvivője kedden a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján megerősítette, Ursula von der Leyen megkapta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, és válaszolni fog a levélre.

Vera Jourová egyébként Andrej Babis cseh kormányfő konzervatív liberális ANO 2011 (Elégedetlen Polgárok Akciója) nevű pártjának tagja.