2023 közepéig megszűnnek az MNB alapítványai

2023 közepéig megszűnnek az MNB alapítványai

A Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a főváros V. kerületében a Szabadság tér 8-9. szám alatt. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2023 közepéig a magyar hatóságok megszüntetik az MNB alapítványait – derül ki az Eurostat dokumentumából. A Portfólió híradása szerint a magyar statisztikai hatóságok korábban arról tájékoztatták az Eurostatot, hogy 2020 végéig tervezik megszüntetni az MNB alapítványait és azok leányvállalatait. Az általuk kezelt eszközök pedig közvetlenül a jegybank mérlegébe kerülhetnek. Az európai statisztikai hivatal munkatársai még tavaly májusban jártak Magyarországon, hogy a vitás kérdésekről és a további lépésekről egyeztessenek, erről adtak ki most egy összefoglaló jegyzőkönyvet.

A jegyzőkönyv szerint a magyar hatóságok is elismerték tavaly, hogy a tervek szerint nem ment végbe a jegybanki alapítványok felszámolása, a járványhelyzet miatt ezt elhalasztották 2013 közepéig. Vagyis a tervek szerint szűk másfél éven belül szűnhetnek meg az MNB alapítványai.

Az alapítvány legfrissebb beszámolója szerint eredetileg 266,4 milliárd forintos vagyont juttatott az MNB nekik, ezt tudták az elmúlt években gyarapítani. Az alapítvány a neki juttatott vagyont köteles megőrizni, nem költheti el, csak a befektetés hozamait használhatja fel működése során. Az így keletkezett hozamból a Pallas Athéné Alapítvány az elmúlt években elsősorban oktatási, tudományos tevékenységeket támogatott, könyveket adott ki.

A jegybanki alapítványok kapcsán évek óta volt vita a magyar hatóságok és az Eurostat között, az EU statisztikai hivatala már 2018-as publikációjában azt hangsúlyozta, hogy az alapítványokat és cégeiket az államháztartási körön belülre kellene sorolni. Korábban már 2016–17-ben jelezték, hogy egyeztetések folynak az alapítványok jogállásáról.