3,6 milliárd eurót fizethet korrupciós vádak miatt az Airbus

3,6 milliárd eurót fizethet korrupciós vádak miatt az Airbus

Az Airbus A380-as repülőtípusa Toulouse feletti tesztrepülésen (Fotó: Ienac/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korrupciós vádak miatt 3,6 milliárd eurót fizethet az Airbus a hatóságokkal való megegyezés következtében – számolt be a Financial Times. A cég képviselői kedden Amszterdamban jelentették be a brit közszolgálati BBC által is idézett megállapodást.

A Boeing mellett a világ másik vezető repülőgépgyártó vállalatának sikerült dűlőre jutnia a francia, brit és amerikai hatóságokkal, hogy pontot tegyenek a cég elleni korrupciós vádak miatt indult eljárások végére. A megegyezést még bíróságoknak és további amerikai hatóságoknak is jóvá kell hagynia. A Financial Times szerint a témával kapcsolatos, január 31-én esedékes meghallgatás és a büntetés kiszabása után az eljárások is lezárulnak az repülőgép-gyártóval szemben.

A franciaországi Toulouse-i alapítású vállalat ellen évek óta folynak vizsgálatok: a brit hatóságok csalás, vesztegetés és korrupció gyanújával nyomoztak. A cég közvetítőket vett igénybe a repülőgépek értékesítésekor, ezzel összefüggésben merült fel a bűncselekmények gyanúja, amit az Airbus maga jelentett a hatóságoknak.

A francia ügyészség is egy „harmadik fél”, vagyis külső tanácsadók kapcsán felmerült szabálytalanságok miatt nyomozott. A német Süddetusche Zeitung szerint cég azóta már nem dolgozik együtt közvetítőkkel.

A világszerte mintegy 134 ezer főt foglalkoztató Airbus egyébként tavaly 3 százalékkal 768-ra növelte az eladott gépeinek számát az egy évvel korábbihoz képest.

Címkék: korrupció, bírság, Airbus