4,3 százalékos az orosz GDP-csökkenés

4,3 százalékos az orosz GDP-csökkenés

A moszkvai Vörös tér (Fotó: Lynn Greyling)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz statisztikai hivatal azt közölte, hogy júliusban a hazai össztermék (GDP) 4,3 százalékkal csökkent éves szinten, vagyis valamivel kevésbé az elemzők által várt 5,5 százaléknál és a júniusi 4,9 százaléknál – írta az MTI. A kiskereskedelmi forgalom visszaesése éves szinten 8,8 százalékra mérséklődött a júniusi 9,6 százalékos esésről. Az elemzők itt előzetesen minimálisan nagyobb, 8,9 százalékos kiskereskedelmi forgalomcsökkenésre számítottak.

Az orosz munkanélküliségi ráta viszont már a harmadik egymást követő hónapban állt történelmi mélyponton, 3,9 százalékon. Szakértők a ráta emelkedésére, 4,2 százalékra számítottak. Idén júliusban a munkanélküliek száma 2 millió 900 ezer volt, 51 ezerrel kevesebb a júniusinál.

A kérdés az Ukrajna inváziója miatt bevezetett – elvileg – sose látott szankciók miatt érdekes. A júliusi adat alapján úgy tűnik, hogy hatnak a büntetőintézkedések, de nem olyan mértékben, mint azt várták. A Portfolión megjelent elemzés szerint az orosz gazdaság valójában nagyon rossz helyzetben van, elsősorban a fiatal munkaerő tömeges elvándorlása miatt, ami az amúgy is nehéz demográfiai helyzetben levő országban csak fokozza a bajt. A háború, az elvándorlás, az az áldozatok és a tömeges katonaigény miatt az alacsony munkanélküliség érthető, de így már nem olyan örömteli. Ugyanakkor az is igaz, hogy a rendkívül magas nyersanyagárak és a kereskedelmi kapcsolatok részleges áttranszferálása pénzügyileg megóvta az orosz gazdaságot a nagyobb válságtól.

Így a háború kirobbanásakor közölt, bőven két számjegyű orosz gazdasági visszaesést jósoló várakozások nem jöttek be. Ahogy utólag az is naiv elképzelésnek bizonyult, hogy a technológiai és pénzügyi embargó vagy a nemzetközi cégek kivonulása azonnal súlyos léket üt az orosz gazdaságba.