Szárnyal az OTP: 83 százalékkal javította eredményét a második negyedévben

Szárnyal az OTP: 83 százalékkal javította eredményét a második negyedévben

Ügyfelek mennek be az OTP Bank belvárosi fiókjába a főváros VIII. kerületében, a Kálvin téren lévő Kálvin Square Irodaházba. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál jobb, 162,128 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el korrekciós tételek hatása nélkül a második negyedévben, ami az előző negyedévit 83 százalékkal, az egy évvel korábbit 26 százalékkal meghaladta. Az elemzői konszenzus 136,541 milliárd forintos negyedéves konszolidált korrigált adózás utáni eredménnyel számolt, ami éves összevetésben 6 százalékos, negyedéves alapon 54 százalékos növekedést feltételezett. A Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön hajnalban közzétett, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentés alapján az OTP csoport 2022. január-júniusban 250,752 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 2 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakinál.

Az első féléves adózás utáni eredményt a jellemzően nagy negatív egyedi tételeken (a magyarországi különadók, orosz goodwill leírás) túl döntően a kockázati költségek, illetve a továbbra is dinamikus üzleti aktivitásnak köszönhetően növekvő alapbanki bevételek alakították – írták. Az első negyedévben elszenvedett jelentős ukrán és orosz veszteségekkel szemben a második negyedévben mind az ukrán, mind pedig az orosz operáció korrigált eredménye pozitívba fordult, a kockázati veszteségek érdemben csökkentek.

Segítő forintgyengülés, 68 milliárdnyi extraprofit-adó

Az árfolyamhatás is segítette az eredmények alakulását: a második negyedévben a forint valamennyi csoporttagi devizával szemben gyengült.

A csoport mérlegfőösszege június végén 30 822,224 milliárd forintot tett ki, éves alapon 12 százalékkal nőtt. A bruttó árfolyamszűrt ügyfélhitelek az első hat hónapban 6 százalékkal 18 988,181 milliárd forintra nőttek; az ügyfélbetétek állománya 5 százalékkal emelkedett 23 552,123 milliárdra. A csoport konszolidált, IFRS szerinti tőkemegfelelési mutatója a negyedév végén 16,4 százalék volt, 0,6 százalékponttal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A bevételek dinamikusan, 22 százalékkal nőttek az első fél évben; ezen belül a nettó kamateredmény hasonló mértékben, a díj- és jutalékeredmény ettől alig elmaradva, 19 százalékkal bővült. Az egyéb nem kamatjellegű bevételek éves alapon 31 százalékkal nőttek. A konszolidált hathavi nettó kamatmarzs 3 bázisponttal javult 3,50 százalékra a tavalyi bázisidőszakhoz képest. A hathavi konszolidált működési költségek forintban 15 százalékkal nőttek éves alapon; a kiadások és bevételek aránya 47,3 százalék volt.

Az első fél évben 208 milliárd forintnyi korrekciós tétel terhelte az adózás utáni eredményt, melyből 86 milliárd forint a második negyedévben jelentkezett. Az extraprofit-adó ebből 68 milliárd forintot, a kamatstop-hatás 10 milliárd forintot, a Sberbank-kártalanítás 2,5 milliárd forintot, a törlesztési moratórium meghosszabbítása 1,8 milliárd forintot tett ki.

Nyereség Ukrajnában és Oroszországban is

A jelentés szerint a második negyedévben valamennyi leánybank nyereséges volt, a legnagyobb javulás az orosz, ukrán, bolgár és moldáv egyedi teljesítményében volt tapasztalható negyedéves bázison. Az OTP Core korrigált adózott eredménye 168,887 milliárd forint volt az első fél évben, ami a megelőző évit 57 százalékkal haladja meg. Az OTP Bank Ukrajna 146 millió forint adózott eredményt ért el a második negyedévben, az előző negyedévi 34,4 milliárd forint veszteséget követően. Az OTP Bank Oroszország 12,47 milliárd forint nyereséget könyvelt el a második negyedévben az első negyedévi 24 milliárd forintos veszteség után.

Az orosz és ukrán operációk nélküli teljesítményt illetően a menedzsment 2022-es várakozása az, hogy az árfolyamszűrt teljesítő (Stage 1+2) hitelállomány organikus növekedése 10 százalék feletti lehet, a kamatmarzs stabilizálódhat, a korrigált jövedelmezőségi mutató, a hitelkockázati költség ráta és a működési költséghatékonyság 2021-hez hasonló lehet. Az év hátralévő részében a második negyedévinél kisebb, ugyanakkor pozitív profit hozzájárulást várnak az orosz leánybanktól. Az ukrán leánybank teljesítményét elsősorban a kockázati profil
alakulása befolyásolhatja – jelezték a jelentésben.     

Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A szerdai kereskedést 5 százalékos emelkedéssel 9370 forinton zárta a papír, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 19 590 forint, a legalacsonyabb 7738 forint volt.

(MTI)

Címkék: OTP Bank