A 4iG megháromszorozta első féléves eredményét

A 4iG megháromszorozta első féléves eredményét

A 4iG Nyrt. informatikai-technológiai vállalat székházának bejárata a Szépvölgyi Irodaparkban, a főváros III. kerületében, a Montevideó utca 8. szám alatt (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 4iG az év első hat hónapjában 1,6 milliárd forint adózott eredményt és 121,85 milliárd forint árbevételt ért el, mindkettő több mint háromszorosa az egy évvel korábbinak – közölte a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett nemzetközi pénzügyi standardok (IFRS) szerint készített beszámolójában. A tavalyi azonos időszakban 32,1 milliárd forint árbevétellel és 492 millió forint adózott eredménnyel zártak. A növekedést az elmúlt hónapokban végrehajtott akvizíciók segítették, így a forgalom 73 százaléka a távközlési vállalatok tevékenységéből származott – írták.

Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) az első fél év végére 6,3 forintra emelkedett a bázis időszaki 5,3 forintról, 18,8 százalékkal nőtt.

Fennállásának egyik legsikeresebb időszakát zárta az év első hat hónapjában a 4iG, amely Magyarország egyik vezető, komplex szolgáltatásokat nyújtó, regionális cégcsoportjává fejlődött – írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben. Eszerint a romló gazdasági hatásokat ellensúlyozta a bevételek diverzifikációja, és a távközlési üzletágban megkezdett konszolidációs folyamatok. A távközlési szektor gyors növekedése számos stratégiai előnnyel járt, így a magasabb marzsok mellett a bevételek is egyenletesebben oszlanak meg. A nyugat-balkáni terjeszkedéssel a bevételek megoszlása földrajzilag is diverzifikáltábbá vált. Az informatikai szektor első féléves teljesítményében szerepet játszott, hogy visszaestek a piaci és állami megrendelések, amelyek a menedzsment várakozásai szerint az év második fél évére ütemeződhetnek át – tették hozzá.

A beszámoló szerint az akvizíciók finanszírozására a 4iG a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában tavaly decemberben összesen 370,75 milliárd forint össznévértékben bocsátott ki kötvényeket. A társaság 2022. június 30-i hosszú lejáratú adóssága 561,29 milliárd forint volt, jelentősen elmarad a kötvénykibocsátásban alkalmazott hitelminősítő által 2022 végére meghatározott 618,40 milliárd forint összegű adósságmaximumtól.

A társaság piaci kapitalizációja 2022. június 30-án 236 milliárd forint volt, saját tőkéje 291 milliárd forintot tett ki.

A nemzetközi portfólióban megkezdődött az ALBtelecom és a One Telecommunications összeolvadása, ezzel Albánia egyik vezető, teljeskörű szolgáltatásokat kínáló szolgáltatója jön létre. A One Crna Gora sikeres márkaváltásának köszönhetően továbbra is Montenegró prémium mobilszolgáltatója. Megalakult a tiranai székhelyű 4iG Western Balkan, amely a társaság nyugat-balkáni érdekeltségeinek operatív működését koordinálja, ezzel hatékonyabb vállalatirányítást tesz lehetővé – emlékeztettek közleményükben nemzetközi aktivitásukra.

A 4iG a magyar állammal közösen előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a Vodafone Magyarország Zrt. megvásárlásáról, a cég 51, az állam 49 százalékos részesedést szerezhet Magyarország második legnagyobb távközlési vállalatában. Így 4iG a vezetékes távközlési szolgáltatások mellett a mobilpiacon is Magyarország egyik meghatározó szereplőjévé válhat.

A társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója, részvényei 857 forinton zártak kedden, értékük az elmúlt 12 hónapban 670 és 1134 forint között változott.

(MTI)

 

Címkék: 4iG