A bankok visszautasítják, hogy a háborús időkben extraprofitra tettek volna szert

A bankok visszautasítják, hogy a háborús időkben extraprofitra tettek volna szert

Hegedûs Éva, a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Magyar Bankszövetség konferenciáján Budapesten, a Dorothea Hotel dísztermében 2024. május 10-én. (MTI/Purger Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A háborúnak szinte valamennyi szektor kárvallottja, köztük a bankszektor is. A gazdasági bizonytalanságok piaci következményei mellett számos kormányzati intézkedés terhét is fegyelmezetten és együttműködően viseli a bankszektor, ezért visszautasítja, hogy a háborús időkben extraprofitra tett volna szert” – írja az MTI-nek eljuttatott közleményében a Magyar Bankszövetség.

A szövetség szerint a sorozatos kormányzati terhek és intézkedések kiszámíthatatlansága jelentősen korlátozza a bankszektor hitelezési képességét, nemzetközi versenyképességét és gazdaságélénkítő szerepét. Emellett a Magyar Közlönyben hétfő éjszaka megjelentetett intézkedések tovább növelik a határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtó fintech szolgáltatók versenytorzító szabályozói előnyét. Az eredetileg két évre (2022 és 2023) bevezetett extraprofit adó, bankadó és ATM telepítési előírások ezekre a szolgáltatókra továbbra sem vonatkoznak, míg a szigorodó tranzakciós illeték szabályok a tapasztalatok szerint korlátozottan érvényesíthetők velük szemben – érvelt a szakmai szövetség.

Mindeközben a magyar bankszektor a pénzügyi közvetítőrendszer működtetőjeként a kormány egyik legfontosabb partnere a gazdaságpolitika megvalósításában: a pandémia kezelésétől a családpolitikán át, a kkv-k finanszírozásában, digitalizációban, infrastruktúraépítésben egyaránt igazolta, és nap mint nap igazolja az elkötelezettségét – hangsúlyozta a bankszövetség.

Ahogy arról lapunk is hírt adott, Gulyás Gergely a hétfői kormányinfón jelentette be, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinak, amely a háborús időben extraprofitra tett szert, és a Miniszterelnökséget vezető miniszter külön meg is nevezte ezek között a bankszektort. Ennek jegyében megemelik a tranzakciós illeték mértékét 0,3 százalékról 0,45-re, ugyanez a készpénzfelvétel esetén 0,6-ról 0,9-re ugrik fel, de marad a 150 ezer forintig tartó illetékmentesség. A devizaügyletekre valutaváltási illetéket vetnek ki, ami 20 ezer forintos limit mellett 0,45 százalékot tesz ki, és árstopot vezetnek be a számlavezetési és kártyahasználati díjra.

Címkék: bankok, extraprofit