A budapesti béreket egyetlen megye sem tudja megközelíteni

A budapesti béreket egyetlen megye sem tudja megközelíteni

Fizikai munkás (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmasak az eltérések a bérekben az ország különböző területei között. Miközben a tavalyi év első három negyedében 334 920 forint volt a nettó átlagkereset Magyarországon. Budapesten ugyanez az adat 413 ezer forintra rúgott – írja a Hvg.hu a KSH adataira hivatkozva.

A fővárosban annyival magasabbak a bérek, mint az ország többi részében, hogy a felhúzó hatás eredményeként csak a második helyezett Győr-Moson-Sopron megye tudott becsúszni az átlag fölé. De még az ottani átlagbér is jelentősen, 67 ezer forinttal marad el a budapestitől.

Tizenhárom megyében nem éri el az átlagkereset a 300 ezer forintot sem. Két olyan megye van, ahol még a 250 ezer forintos havi nettó is átlag fölöttinek számít: Békésben 249 ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 238 420 forint jött ki átlagnak.

Kelet-Magyarországon a legjobb kereseteket Heves megye kínálja (307 494 forint volt a nettó átlag), a legrosszabbul fizető dunántúli megye pedig Somogy lett nettó 268 781 forinttal.