A kukoricának ártott leginkább a nyári aszály

A kukoricának ártott leginkább a nyári aszály

Elszáradt kukorica az Alföldön (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A csapadékszegény időjárás és a nyári hónapokra kialakuló súlyos aszály az összes haszonnövény termesztését akadályozta – ezt közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), konkrét számokat is hozzátéve. 

Mint írták, a gabonafélék mennyisége összességében 37 százalékkal esett vissza. A legnagyobb csökkenés a kukoricánál figyelhető meg, mégpedig 57 százalék, míg a zabnál 51 százalék. A rozs 32, a búza 18, az árpa mennyisége pedig 10 százalékkal esett vissza, míg a repce termésmennyiségénél 38, a napraforgónál 35 százalék volt a csökkenés. A takarmánynövények volumene 9,7, a kertészeti termékeké 7,8, a burgonyáé 16 százalékkal csökkent. Az egyéb növényi termékek és a gyümölcsfélék mennyisége változatlan maradt, az őszibarack termésmennyisége ráadásul az előző év alacsony bázisához képest 65 százalékkal növekedett.

A tájékoztatóból az is kiderül, hogy a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá. A teljes termelési volumen ugyanis 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent.