A rezsiköltségek csökkenthetők hőszivattyúval (x)

A rezsiköltségek csökkenthetők hőszivattyúval (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden ház vagy lakás fűtési rendszere különbözik, hiszen azontúl, hogy valamilyen típusú szerkezettel rendelkezik, számtalan szempont létezik, amelyik befolyásolja egy ingatlan hőelosztását, annak hatékonyságát.

Ezért nagyon fontos, hogy mindenki a saját ingatlanának tulajdonságainak megfelelően alakítson ki egy olyan megoldást, amelyik ár-érték alapján megfelelőbb, és változhasson, ha szükséges, akár kiegészítse a régi megoldást, ha kell. Ehhez nélkülözhetetlen a szakember jelenléte, aki ellátja a tulajdonost a legújabb információkkal, és fel tudja mérni a meglévő ház szerkezetét, villamossági terhelhetőségét, valamint tanácsokat ad.

Válts hőszivattyúra!

Változó gazdasági környezetünkben egy új technológia ütötte fel a fejét, amely valójában nem is annyira új. Ez az innováció a hőszivattyú. Sokan még nem ismerik, nem tudják, mit takar ez a kifejezés, illetve nincsenek tisztában a működési elvvel sem. A hőszivattyú napjainkban egyre jobban kedvelt technológia, amelynek alkalmazása során energia felvétele történik egy adott forrásból, amely lehet levegő, föld, illetve víz.

Ezt követően az energia leadása máshol valósul meg a kívánt vagy szükséges hőmérsékleten. Valójában nem is annyira idegen vagy meglepő ez a működési elv, hiszen jó néhány hőszivattyús megoldás működik a mindennapjainkban már most is. Ilyen többek között a hűtőszekrény és a ruhaszárítógép is! Ezek mellett a klímaberendezés is egyfajta hőszivattyús elven üzemel, amelyről bővebben a Hisense klíma webshop oldalán is olvashat.

Mi befolyásolja a hőszivattyú típusát?

Aki még nem tette le a voksát a régi fűtési rendszerének cseréje mellett, az gondolkodhat a fokozatos változtatáson, azaz először csak kiegészítheti meglévő fűtési technológiáját. A kérdés további megválaszolásához különböző szempontokat kell mérlegelni. Ezek közül az első, hogy milyenek az adott épület hőtechnikai adottságai, ugyanis a meglévő szisztémához való csatlakozás körülményei és lehetőségei jelentősen befolyásolják, hogy milyen kivitelű és mekkora teljesítményű berendezésre lesz szükségünk.

További befolyásoló szempont az épület mérete, a hőszigetelés minősége és jellemzői, a meglévő fűtési rendszer, a bent lakók száma. De általánosságban elmondható, hogy egy családi háznak kb. egy 8-16 kW teljesítményű hőszivattyúra lehet szüksége.

Milyen előnyökkel számolhatunk hőszivattyúra váltáskor?

A legfontosabb az a jellemző, hogy az energia, amit felhasználnak a hőszivattyúk, szinte kimeríthetetlen forrásból származnak. Télen fűtésre használhatjuk, nyáron pedig hűthetjük vele a ház levegőjét. További előnye, amely napjainkban kulcsfontosságú, hogy ez a fűtési technológia bizonyul jelenleg a legkörnyezetbarátabbnak és leggazdaságosabbnak.

Nincs szükség drága vezetékek bevezetésére, sőt, még kémény építésére sem, ezért annak karbantartásával sem kell foglalkoznunk. Szintén érdemes megemlíteni, hogy ezzel a technikával nincs lehetőség szén-monoxid mérgezésre és a hőszivattyúknak minimális a karbantartási költsége is.