A Vodafone megvásárlására annyi pénz megy el, mint a teljes rezsivédelmi alapra

A Vodafone megvásárlására annyi pénz megy el, mint a teljes rezsivédelmi alapra

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án, ahová a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák miatt, amelyek Magyarországra is kihatnak, összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyjából annyit fizetne a Vodafone Magyarország Zrt. megvásárlásáért a magyar állam és a 4iG összesen, mint amennyit a rezsivédelmi alap tesz ki – közölte számításaira hivatkozva a hvg.hu. Az alap ugyanis hétszázmilliárd forintos, míg a cégért 715 milliárd forintot kérhetnek, és ezzel az utóbbi harminc év legjelentősebb távközlési tranzakciója valósulna meg. Érdekesség, hogy a vétel összegéhez hasonlítható még a kormány által kivetett válságadókból remélt költségvetési bevétel is, az ugyanis nyolcszázmilliárd forintra rúg. 

A 4iG elnök-vezérigazgatója, Jászai Gellért szerint a Vodafone Magyarország megszerzése a Matáv egykori privatizációjával vethető össze. A telekommunikációs vállalatban a 4iG-nek 51, míg az államnak 49 százalékos tulajdonrésze lenne. Az ügyletet ráadásul közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűvé kívánják minősíteni, így a versenypiaci hatásokat nem vizsgálhatja majd a Gazdasági Versenyhivatal. Az állam részéről egy befektetési cég, a Corvinus Zrt. fizetné ki a több mint háromszázmilliárdos összeget.