Akkugyárak: a Volkswagen hátrál?

Akkugyárak: a Volkswagen hátrál?

A Volkswagen német járműgyártó csoport emblémája (Fotó: MTI/EPA/Rainer Jensen)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs „kőbe vésve” a Volkswagen célja, hogy 2030-ig 200 gigawattóra akkumulátorkapacitást építsen ki, a német autógyártó közelről figyeli az elektromos járművek iránti kereslet alakulását, és ennek függvényében dönt a beruházásokról. 

A társaság akkumulátorokért felelős vezetője, Thomas Schmall pénteken a Fraknfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak azt mondta, célunk reális, de nincs kőbe vésve. A gyárak bővítése attól függ majd, hogyan alakul az elektromos autók piaca”. 

A Portfolio emlékeztet arra, hogy a Volkswagen 2021-ben azt közölte: 2030-ig 240 gigawattóra akkumulátorkapacitást kíván kiépíteni, amelyből 200 gigawattórát a társaság leányvállalata, a PowerCo építene. Az évtized végéig hat európai gyár kiépítéséről szóltak még a tervek.

Schmall azonban azóta többször is újrakalibrálta ezt a célt, így egyelőre nem tisztázott, hogy az autógyártó fog-e további gyárakat építeni. A PowerCo három bejelentett erőműve – a spanyolországi Valenciában, az ontariói Kanadában és a németországi Salzgitterben – együttes kapacitása legfeljebb 170 gigawattóra lesz – írja a Reuters. A spanyolországi és a kanadai üzemek azonban elméletileg bővíthetők, azt viszont még nem tudni, hogy az autógyártó tervezi-e a bővítést.