Az Aldi és a Spar is nagyon veszteséges évet zárt

Az Aldi és a Spar is nagyon veszteséges évet zárt

Aldi (Fotó: Aldi Magyarország / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2023-as inflációval szinte megegyező mértékben nőtt az Aldi Magyarország Bt. bevétele tavaly, viszont nem tudott nyereséget termelni – írja a Portfólió a cég friss beszámolójára hivatkozva. A kereskedelmi lánc tavalyi 490 milliárd forintos bevétel mellett 23,9 milliárd forint adót fizetett, amelynek nagy részét a szektorális különadó adja. Miután a lánc a beszállítói áremeléseket nem tudta teljes egészében érvényesíteni az áraiban, a kereskedelmi tevékenység után 13,4 milliárd forint veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A képen némiképpen javított, hogy a pénzügyi műveletek eredménye pozitív lett, így a tényleges veszteség „csak” 9,5 milliád forint volt. Az Aldi legutoljára 2014-ben volt veszteséges, a 2015 és 2023 közötti 8 évben folyamatosan pozitív volt az egyenlege.

Szintén a Portfólió közölte, hogy a 2022-esnél is nagyobb veszteséget hozott össze tavaly a Spar Magyarország Kft., ugyanis beszámolójuk szerint nem tudták kompenzálni a kiskereskedelmi extraprofitadó és a megnövekedett energiaköltségek hatásait. A Spar üzemi mérlege 12 milliárd forintos hiányt mutat, amelyhez hozzájött 6,3 milliárdos veszteség a pénzügyi műveleteken, így tavaly 18,3 milliárdos veszteséget termeltek úgy, hogy 35,1 milliárd forint adót fizettek. A veszteség bő 5 milliárddal több volt, mint 2022-ben.