Bajban a Matolcsy György unokatestvére által vezetett NHB Bank

Bajban a Matolcsy György unokatestvére által vezetett NHB Bank

A Magyar Nemzeti Bank épülete Budapesten. (Fotó: Wikimedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy gondban lehet az NHB Bank Zrt, hiszen a felügyeleti szerve, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) máris lépéseket tett a helyzet megoldása érdekében. Mint a hivatalos tájékoztatásokból kiderül, a fent nevezett pénzintézetnek – melynek az MNB-elnök Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás a tulajdonosa – likviditási problémái vannak, így az MNB intézkedéseket tett: felügyeleti biztost nevezett ki, aki mára bankszünetet rendelt el, illetve 30 napra elrendelte a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Ugyanakkor kiderült, hogy az intézkedés nem érinti az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket.

A hvg.hu értesülései szerint az MNB eddigi vizsgálata során kiderült, hogy az NBH likviditási helyzete jelentősen romlott, sőt, az LCR mutató értéke rövidtávon is az elvárt 100 százalék alá süllyedt. A helyzet megoldása érdekében a jegybank azonnal felszólította a főtulajdonost, hogy haladéktalanul tegye meg azokat az intézkedéseket, ami a likviditási helyzet stabilitásához vezethet. Ugyanakkor az semmiképpen sem megnyugtató az NHB esetében, hogy a bankot egyrészt 2016 májusában (4 millió forint), majd idén augusztusban (19 millió forint) megbírságolta az MNB, első alkalommal súlyos hiányosságok, másodjára a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésére tett intézkedések körüli problémák miatt.

A jegybank ugyanakkor bejelentette, hogy a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását abszolút nem érinti az ügy, miután az érintett pénzintézet piaci részesedése a hazai hitelintézeti rendszerben mindössze 0,2 százalék.

– Tudomásom szerint nem ez az első alkalom, amikor gondok adódtak az NHB-val, de úgy tűnik az eddig tett intézkedések nem hoztak eredményt. Nem szabad ezen csodálkozni, mert egy ilyen kicsi banknak, mint az NHB, nehéz teljesíteni a jegybanki előírásokat - fejtette ki lapunk megkeresésére Róna György közgazdász. Mint fogalmazott, akár egy-egy nagyobb tranzakció is azt eredményezheti, hogy problémássá válik azok teljesítése, ami annak jele, hogy a bankot nem lehet sokáig a felszínen tartani "Jó az esély arra, hogy egy nagyobb hitelintézetbe beolvasztják" – tett hozzá Róna Péter.