Bokros Lajos: Fenyeget az államcsőd réme

Bokros Lajos: Fenyeget az államcsőd réme

Bokros Lajos (Fotó: Facebook/Modern Magyarország Mozgalom)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gazdaság jelenlegi állapotát, a magas inflációt nem a háború idézte elő, hanem a kormány helytelen, szakszerűtlen, ésszerűtlen gazdaságpolitikája, a februárban indult háború pedig csak súlyosbítja – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a Telex szemléje szerint.

Az 1995-ös Bokros-csomag atyja úgy látta, hogy 2008-hoz hasonlóan most is fenyeget az államcsőd réme. Szerint az Európa Uniótól érkező eurómilliárdok oldhatják meg a helyzetet, ha sikerül megállapodni a kormánynak az Európai Bizottsággal.

Három pontban foglalta össze, mivel kell leszámolni a jövőben: a rezsicsökkentéssel (velejéig káros, a gazdaságot romboló intézkedés, nem ösztönöz takarékosságra, csak a rászorulóknak kell támogatást adni), a benzinárstoppal (a hiány és a feketepiac erősödik csak) és a katával (szent tehén volt, rossz volt, egy jelentős réteg felmentést kapott a társadalom-biztosítási járulék alól).

Úgy látta, hogy a problémák megoldhatók, de kiemelte, hogy a kormány felelős a magas inflációért, az államadósság emelkedéséért és a szegénységéért is.