Két év után fordulat állt be az albérleteknél

Két év után fordulat állt be az albérleteknél

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fordulatot hozott a december az albérletpiacon: majdnem két év után először mérséklődtek a lakbérek: országosan 0,7 százalékkal, Budapesten 0,9 százalékkal csökkentek egy hónap alatt. Ugyanakkor azért éves szinten még így is 20,2, illetve 21,9 százalékos volt a drágulás – olvasható az ingatlan.com friss elemzésében. Ezzel két éves – 2022 decemberéig tartó – emelkedési trend tört meg. A mostani csökkenés nem meglepetés, mivel a drágulás üteme fokozatosan lassult a múlt év utolsó hónapjaiban.

Pest megye mellett Közép-Dunántúlon, Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön havi összevetésben 0,1-2,7 százalékkal mérséklődtek az átlagos lakbérek havi szinten. Januárban a budapesti átlagos bérleti díj a kínálati piacon 200 ezer forint. A fővároson belül az V. kerület 350 ezer forinttal a legdrágább városrész, míg, a X., XX., XXI. és XXIII. kerületben lehet a legolcsóbban, 150 ezer forintért lakást bérelni. A megyeszékhelyek listáját holtversenyben Győr, Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém vezeti 150 ezer forintos átlagdíjjal.