Döntött a Kúria: népszavazás jöhet a kiemelt beruházásokról

Döntött a Kúria: népszavazás jöhet a kiemelt beruházásokról

Tüntetők tiltakoznak Debrecen bevárosában a cívis város mellé telepítendő CATL akkumulátorgyár ellen 2023. március 4-én (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kezdeményezését, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) még augusztusban elutasított – jelentette be Facebook-oldalán Ungár Péter. A politikus arról is írt: „bár a jogi útvesztők még nem értek véget, de ma jó eséllyel mondhatjuk azt, hogy az LMP elérte, hogy valóban a magyar emberek dönthetnek majd arról, hogy épüljön-e akkumulátorgyár a kertjük végébe vagy ne”.

A zöldpárt arról szeretne referendumot, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvényt. A kiemelt beruházások felgyorsítását célzó törvényt az LMP szerint azért kellene hatályon kívül helyezni, mert ellentétes a helyi önrendelkezés alapjogával. „A kormány a települések megkérdezése nélkül telepít mindenféle szennyező gyárat az adott városba, ezzel párhuzamosan az ilyen üzemek adóit is elveszi a kormány a helyi önkormányzatoktól” – indokolta akkor az ellenzéki alakulat.