Egy hónapot kell dolgoznia egy átlag magyarnak egy új iPhone-ért

Egy hónapot kell dolgoznia egy átlag magyarnak egy új iPhone-ért

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Picodi idén is elkészítette szokásos elemzését az új iPhone áráról és arról, hol mennyi ideig kell dolgoznia valakinek, hogy megvásárolhassa, írja a Hvg.hu.

Az elemzőcég a 128 GB-os iPhone 13 Prót vette alapul, amelyért Magyarországon hivatalosan 424 990 forint kell fizetni. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint itthon 284 800 forint a nettó átlagfizetés. Vagyis ahhoz, hogy kiemelt modellből vásárolhasson, az átlag magyarnak 31,3 munkanapot, azaz körülbelül másfél hónapot kell dolgoznia. Ehhez persze az is kell, hogy a megkeresett pénzt folyamatosan félre is tegye.

Magyarország az iPhone Index 2021 vizsgálatába bevont országok rangsorában e tekintetben a kilencedik helyén áll. Törökországban és a Fülöp-Szigeteken 90 napot kell dolgozni a készülékért, míg például Oroszországban, vagy Montenegróban 42-56 napot. Németországban 9,5 nap alatt kereshető meg az új iPhone ára, Franciaországban 10,3, Kanadában pedig 8. A listát Svájc vezeti: ott 4,4 nap alatt összejöhet az új készülék ára.

 

Címkék: átlagbér, Picodi, iPhone