Eldőlt: tényleg megvásárolta a magyar állam a ferihegyi repteret

Eldőlt: tényleg megvásárolta a magyar állam a ferihegyi repteret

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér (Fotó: Budapest Airport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint egy éves intenzív tárgyalássorozatot követően 2024. június 6-án aláírták a Budapest Airport Zrt. adás-vételi szerződését – jelentette be az NGM a hvg.hu cikke szerint. 

Az NGM közleménye arról írt: „ezzel a tranzakció lezárult, így közel 20 év után újra nemzeti többségi tulajdonba került a reptér. A Gyurcsány-kormány 2005-ben elkótyavetyélte ezt a nemzeti kincset, hiszen az állam számára rendkívül előnytelen vagyonkezelési szerződést kötött. A reptér tulajdonlása szuverenitási kérdés, amely nem csak a személyszállítás és a turizmus, hanem az áruszállítás miatt is stratégiai jelentőséggel bír, a gazdasági vérkeringés egyik ütőere. Éppen ezért volt történelmi bűn, amit 2005-ben a dollárbaloldal a reptér elhibázott privatizálásával elkövetett. Mindezt tovább tetézte, hogy az eladásra gazdasági konjunktúra mellett, békeidőben került sor. A jelenlegi kormány ezzel szemben a mostani háborús idők közepette is képes volt arra, hogy kijavítsa ezt a megbocsáthatatlan hibát és visszavásárolja a repteret”.

Arra is kitértek, a csütörtöki megállapodásnak köszönhetően vételár arányosan a Magyar Állam 80 százalékos tulajdonrészt szerez a Budapest Airport Zrt.-ben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot. A vételár 3,1 milliárd euró, a hitelezői konzorciummal történt sikeres megállapodással pedig a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitel került meghosszabbításra.

Donáth Anna, a Momentum elnöke, egyben EP-listavezetője arról írt közösségi oldalán a reptér visszavásárlása kapcsán: „úgy tűnik, maradt még valamennyi elkölthető pénz a rendszerben. Csak nem az oktatás, nem az egészségügy a hatalom prioritása. Hanem az ország felvásárlása”.

Címkék: reptér