Elrendelte a törvényszék a Dunaferr felszámolását

Elrendelte a törvényszék a Dunaferr felszámolását

A Dunaferr dunaújvárosi üzemének bejárata (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Röviddel azután, hogy a kormány rendeletben módosította a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvényt, a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményben jelentette be, hogy már a „vonatkozó rendelet hatályba lépésének napján” elrendelte a Dunaferr felszámolását – számolt be róla a Telex, emlékeztetve: az egykori Dunai Vasműnek (ma ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.) már régóta nincsenek érvényes közgyűlései, nincsenek szabályosan megválasztott testületei vagy az elmúlt üzleti évekről elfogadott mérlegei, és a társaság éppen akkor kezdett végképp lepusztulni, amikor a nagy „anyaginfláció” idején szárnyalnia kellett volna, amikor végre jó lett volna az ágazat jövedelmezősége.

A Fővárosi Törvényszék hivatalból rendelte el „az adós gazdálkodó szervezet felszámolását, és döntött az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelöléséről. Az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelölése elektronikus, véletlenszerű kiválasztás alapján történt” – írják.

A kormány ugyan nem nevesítette a Dunaferrt a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvényben, de a szabályozás nagyon is a Dunaferr esetét hozta felszínre, hiszen úgy szól, hogy a cégbíróság három munkanapon belül kezdeményezheti az olyan cégek elleni felszámolási eljárást, ahol az adott cég több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló közzétételi kötelezettségének, illetve az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot.