Forbes: Mészáros Lőrinc már nem az ország legvagyonosabb embere

Forbes: Mészáros Lőrinc már nem az ország legvagyonosabb embere

Csányi Sándor 2013. július 24-én, Budapesten (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent a Forbes januári lapszáma, melyben a hagyományainak megfelelően megtalálható az 50 leggazdagabb magyar listája. A 2022-es rangsor élén már nem Mészáros Lőrinc áll, hanem Csányi Sándor. Ráadásul a felcsúti milliárdos a második helyet sem tudta megcsípni, mert azt Felcsuti Zsolt szerezte meg.

Mint azt a lap megjegyzi, az elmúlt években egyre csökkent az olló Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor vagyona között, idén – 2017 után először – újra az OTP-vezér került az élre 541,6 milliárd forintos becsült értékkel. A Forbes szerint Csányi Sándor több mint hetvenmilliárd forinttal növelte vagyonát az elmúlt egy évben, ezáltal a Forbes-lista történetében ő az első, aki átlépte az 500 milliárd forintos határt. A Csányi-vagyon növekedésének motorja a Bonafarm csoport volt, ami a lap számításai szerint húsz százalékkal növelte értékét egy év alatt. De fontos lépés volt a szlovén Nova KBM bank és az üzbég Ipoteka OTP általi megvásárlása is. Mint a lap megjegyzi, Csányi Sándor az idén többször is bírálta a rezsicsökkentést, és azt hangsúlyozta, hogy a lakosságnak előbb-utóbb alkalmazkodnia kell az elhúzódó rezsiválsághoz.

A második helyen álló Felcsuti Zsolt első alkalommal tudott ilyen magasra jutni a Forbes listáján. A becsült vagyona most 468,6 milliárd forint. A tulajdonában lévő MPF Holdig a régió egyik legnagyobb befektetési csoportja. Mint a lap megjegyzi: a családi házból induló cég a 2000-es években vágott bele akvizíciókba, és sorban kebeleztek be nagy múltú magyar cégeket, például a Kemikált, a Widentát és a Clarflexet.

A harmadik helyen álló Mészáros Lőrincnek (és családjának) 436,5 milliárd forint a becsült vagyona. Orbán Viktor miniszterelnökkel jó kapcsolatot ápoló felcsúti milliárdos 2019-ben tört az élre jelentős gazdagodással, ám mint azt a Forbes megjegyzi, vagyona az utóbbi években már inkább stagnált. Az Opus Global portfoliója egyre inkább az energetika felé veszi az irányt, de formálódóban van a gigabank is, melyet – mint azt a Forbes külön kiemelte – a Financial Times a magyar gazdaság legnagyobb kockázatának nevezett.

A Forbes listájának első tíz helyezettje:

  1. Csányi Sándor, 546,1 milliárd forint
  2. Felcsuti Zsolt, 468,6 milliárd forint
  3. Mészáros Lőrinc és családja, 436,5 milliárd forint
  4. Gattyán György, 357 milliárd forint
  5. Veres Tibor, 295,9 milliárd forint
  6. Szíjj László, 229 milliárd forint
  7. Jellinek Dániel, 224,7 milliárd forint
  8. Demján Sándorné és családja, 220,1 milliárd forint
  9. Széles Gábor, 190,2 milliárd forint
  10. Rahimkulov Ruszlán, 174,1 milliárd forint
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.