Gyászjelentés a benzinkutakról: egyéves a benzinárstop

Gyászjelentés a benzinkutakról: egyéves a benzinárstop

Benzinkút (Fotó: pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ma van az üzemanyag ársapka születésnapja, hát értékeljünk!” – kezdődik a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) Egy éve veszítettük el megélhetésünket! című közleménye.

A dokumentum elején felidézik, mit ígért a kormány: a korlátozás mindössze három hónapig fog tartani, illetve hogy az ársapka megfékezi az inflációt.

Majd felhívják a figyelmet, hogy az ígérettel szemben rekordmagasságba emelkedtek az árak, bizonytalanná vált az üzemanyagellátás, korlátozásokra került sor. A veszteségek miatt sorra zártak be a kisebb benzinkutak, és ennek eredményeként több ezer magyar vállalkozás került csődbe.

A közlemény emlékeztet, egyre frusztráltabbak lettek az alkalmazottak, dühöngtek a vevők, mindennaposakká váltak a trükközések, csalások és egyéb visszaélések.

Mindezekkel és az ígéretekkel szemben gyorsult az infláció, meghalt az import és a nagykereskedelem, egyeduralkodóvá vált a Mol, az ellátás pedig akadozott.

Majd felhívják a figyelmet, hogy a propaganda szerint mindennek az oka a háború és a brüsszeli szankciók. Valóban, teszik fel a kérdést: hol volt a háború egy éve? És hol voltak a szankciók egy éve? Mi is az ok? Háború vagy gazdaságpolitika?

Segítségként összevetik a benzinársapka bevezetésekor, 2021. november 15-én érvényes 320 forintos dollárárfolyamot és a hordónkénti 82 dolláros olajárat az idén november 15-én érvényes 393 forintos dollár árfolyammal és 93 dolláros hordónkénti olajárral.

Végül levonják a következtetést, az egy évvel ezelőtti 496 forintos literenkénti gázolajár 56 százalékkal emelkedve ma 770 forintnál tart, miközben a dollár árfolyama még negyedével (23 százalék) sem lett magasabb, ahogy az olajár is csak 13 százalékkal emelkedett.

Az ítélet pedig: hibás gazdaságpolitika = gyenge forint = infláció.